Tanie ciasto do kawy
Polecicie mi jakieś tanie ciasto do kawy? Co można na szybko zrobić do kawy, żeby nie wyszło zbyt drogie? Musimy na pewne wydarzenie zrobić ciasto do kawy i trzeba zrobić sporo tego ciasta i chcielibyśmy nie wydać na to zbyt dużo.
4 Odpowiedzi
Może jakiś biszkopt, albo jakieś kruche ciasto, gdzie wiele nie dodajesz składników, tylko takie podstawowe jak cukier, jajka, mąka, masło, proszek do pieczenia.
Co powiesz na babkę piaskową? Jest zarówno tania, jak i szybka w wykonaniu. Aby uzyskać kilogram babki piaskowej, potrzebujemy: około 170 gramów mąki pszennej (tj. jedna pełniejsza szklanka), około 190 gramów skrobi ziemniaczanej (tj. jedna szklanka), 230 gramów oleju roślinnego (tj. jedna szklanka), 190 gramów drobnego cukru (około 3/4 szklanki), czterech dużych jajek (lub pięć średnich), dwóch łyżeczek proszku do pieczenia, lukru cytrynowego i (ewentualnie) jednej cytryny. Wykonanie jest, przynajmniej moim zdaniem, stosunkowo proste. W misce należy umieścić razem skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenie oraz przesianą mąkę pszenną. Oczywiście wszystko w takiej ilości, jak wcześniej podałam. Składniki te trzeba bardzo dokładnie wymieszać; ja zawsze robię to zwykłą dużą łyżką. W większej misce powinniśmy umieścić cukier (może być zarówno zwykły, jak i trzcinowy; jak wolisz) oraz jajka; te składniki trzeba przez minimum trzy minuty ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty, dzięki czemu powinien powstać jajeczny puch z całkowicie rozpuszczonym cukrem. Kiedy słodka masa jajeczna będzie gotowa, powinno się wlewać do niej cienką strużką olej roślinny (osobiście zawsz używam rzepakowego, ale wiem, że niektórzy używają np. ryżowego). Po dodaniu do puchu całego oleju (w sensie, całej ilości podanej w rozpisce składników) trzeba wyłączyć mikser, aby wsypać do tej dużej miski przygotowaną wcześniej mieszankę sypkich składników. Ciasto trzeba wymieszać, używając dużej łyżki lub trzepaczki kuchennej – na tym etapie akurat preferuję trzepaczkę. Jeśli chcesz, możesz jeszcze otrzeć do tego skórkę i sok z wyszorowanej wcześniej cytryny, po czym delikatnie przemieszać jeszcze raz, aby te dwa składniki rozłożyły się mniej więcej równomiernie. Ciasto przekładamy do głębokiej, okrągłej formy z kominem; forma powinna mieć pojemność 2 litrów i zostać wcześniej wysmarowana od środka masłem lub resztkami oleju oraz obsypana bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Ja zawsze smaruję foremkę masłem i obsypuję bułką tartą, bo mama zawsze mi mówiła, że tak najlepiej. Formę już wypełnioną ciastem należy umieścić na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza (z grzaniem góra/dół). Po 45 minutach zawsze powinno się sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Robimy to za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków po uprzednim ostrożnym uchyleniu drzwi piekarnika. Ciasto nakłuwamy patyczkiem; jeśli jest suchy, to ciasto jest już upieczone, a jeśli jest jeszcze mokry – wstawiamy ciasto na jeszcze 10 minut. Po upieczeniu się ciasta zostawiamy drzwi piekarnika lekko uchylone na 10 minut, a po tym czasie wyjmujemy ciasto. Babkę lepiej wyjąć z foremki jeszcze ciepłą, aby przełożyć na kratkę na czas przestudzenia. Przestudzoną babkę można pokryć lukrem cytrynowym, najlepiej domowej roboty (stąd lukier cytrynowy na liście składników). Jeśli chcesz samodzielnie wykonać lukier, potrzebne będą jedynie trzy łyżki soku z cytryny oraz dziesięć łyżek (tj. około 120 gramów) cukru pudru; z takiej ilości uzyska się około 140 gramów lukru cytrynowego. Sok z cytryny dobrze jest przecedzić przez sitko zamiast przelać prosto do miseczki, a to w celu uniknięcia przedostania się do miseczki kawałka owocu czy pestki. Do takiego przecedzonego soku z cytryny wsypujemy cukier puder. Dobrze jest co parę łyżeczek rozetrzeć zawartość miski, aby sprawdzić, czy powstały lukier nie jest już wystarczająco gęsty, ponieważ czasami zdarza się, że nabierzemy pełniejsze łyżeczki cukru pudru i wtedy np. po dodaniu ośmiu łyżek gęstość lukru jest już wystarczająca. Lukier powinien mieć gęstość przypominającą ciepły budyń. Jeśli chcesz, możesz też ewentualnie dodać odrobinki barwnika spożywczego, np. żółtego; osobiście tego nie robię, bo myślę, że taki naturalny lukier wygląda lepiej. Oczywiście lukrem należy polać babkę (czy też inne ciasto) jeszcze zanim ten nasz lukier zacznie bardziej gęstnieć (co jest normalnym procesem).
Jak tylko goście zapowiedzą się z wizytą typu „będziemy za pół godziny” zawsze robię bananowca. To ciasto jest szybkie i co najważniejsze gwarantuję, że składniki masz zawsze w swoim domu więc koszt jest w zasadzie żaden.
Przepis:
suche :
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
mokre :
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego lub mleka
- 1 jajko
- 2-3 rozgniecione banany
Składniki mokre mieszasz w jednej misce, suche w drugiej. Potem dodajesz do siebie obie mieszanki. Do formy i na jakieś 40 minut lub suchego patyczka. Piekarnik na 180 stopni.
Smacznego 🙂
Prosty i tani przepis na ciasto do kawy składa się z następujących składników [3]:
Składniki ciasta:
– 2 szklanki mąki pszennej (wszystkiego użytku)
– ½ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki soli
– ½ szklanki oleju roślinnego
– 1 ¼ szklanki mleka
– 2 jajka
Składniki kruszonki:
– 1 szklanka mąki pszennej (wszystkiego użytku)
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki masła (rozpuszczonego)
Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem pieczenia, nagrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj prostokątną formę do pieczenia (smarując ją masłem i posypując mąką).
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
3. W osobnej misce połącz olej roślinny, mleko i jajka. Dodaj mokre składniki do suchych, mieszając, aż składniki się połączą.
4. Wlej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
5. W małej misce, przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier, cynamon i rozpuszczone masło.
6. Posyp kruszonką równomiernie na wierzchu ciasta.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złote i wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.
8. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia na kratce, a następnie podawaj z kawą.
Istnieje coś takiego, jak klawisz „Enter” na klawiaturze 🙂