Jaki chleb ma najwięcej błonnika?
Jaki chleb posiada w sobie największą zawartość błonnika? Który chleb ma najwięcej błonnika? Czy ktoś z was zna może odpowiedź na to pytanie? Potrzebuję spożywać produkty z dużą zawartością błonnika.
10 Odpowiedzi
Poniżej lista chlebów, które mają najwięcej błonnika, od najwięcej do najmniej:
- chleb chrupki (żytni)
- chleb razowy żytni
- chleb mieszany jasny
- chleb żytni jasny
- chleb pszenny razowy
- chleb pszenny jasny
Czyli najwięcej błonnika ma chleb chrupki żytni. Widziałem też w jakimś rankingu, że bułki razowe mają dużo błonnika, zaraz po chlebie chrupkim (żytnim) by się plasowały, czyli na drugim miejscu.
Najwięcej błonnika ma chleb żytni, jak ostatnio byłam u lekarza bo miałam problemy, lekarz powiedział, że muszę spożywać więcej błonnika i zalecał między innymi chleb żytni.
Jeśli masz zalecone przez lekarza lub dietetyka, aby spożywać jak najwięcej błonnika, powinieneś na pierwszym miejscu w diecie stawiać chleb żytni. Chleb żytni ma najwięcej błonnika w stosunku do innych chlebów. Najmniej błonnika będzie mieć jasny chleb pszenny.
Jak potrzebujesz dużo błonnika, to jedz dużo ziaren. Chleb pełnoziarnisty. Najmniej błonnika ma taki standardowy, jasny pszenny chleb. Jak masz spożywać dużo błonnika, to nie kupuj go.
Ja ostatnio byłem i dietetyka i powiedział mi, że właśnie potrzebuję jeść więcej błonnika i zalecił jedzenie chleba żytniego. Soki warzywne też mają dużo błonnika, warto kupować sobie soki warzywne, albo robić samemu w domu. Ale kupione też są w porządku.
Chleb żytni. On ma bardzo dużo błonnika. Ja często kupuję chleb żytni. Bardzo mi smakuje. Jest tak smaczny, że uwielbiam go jeść z samym masłem.
Jeśli macie problemy z jelitami i wypróżnianiem, polecam zjeść sobie banana, albo nawet dwa. Mnie to zawsze pomaga. Nie zaszkodzi też kefir do obiadu. Ogólnie owoce mają to do siebie że pomagają w problemach z trawieniem. Gdy mam coś z żołądkiem, nierzadko zwykłe jabłko mi pomaga.
Im ciemniejszy (naturalnie, nie przez dodanie barwnika w postaci karmelu) tym ma najwięcej błonnika. A jak ma do tego ziarna to już w ogóle mega dawka błonnika.
Obecnie jest sezon na kalafior i kalafior ma w sobie też dużo błonnika. 100 gram kalafiora pokrywa 12% dziennego zapotrzebowania. Z chlebów to chleb żytni ma największą zawartość. Ale każdy chleb warto jeść. Gluten trawi niemal każdy, to jest mit, że gluten jest szkodliwy. 1% populacji ma problem z glutenem.
Chleby z wysoką zawartością błonnika to:
- Chleb żytni – jest bogatszy w błonnik od chleba pszennego. Przykładem jest chleb żytni 100% bez dodatku drożdży z Biedronki, który ma prostą recepturę i umiarkowaną zawartość błonnika.
- Chleb pełnoziarnisty – zawiera więcej błonnika niż chleb z białej mąki. Chleb Pełnoziarnisty z Piekarni Putka ma indeks glikemiczny 38,3, co wskazuje na wysoką zawartość błonnika.
- Chleb razowy – zazwyczaj ma wysoką zawartość błonnika. Chleb Razowy z Piekarni Putka jest polecany jako opcja bogata w błonnik.
- Chleb wieloziarnisty – często zawiera dużo błonnika dzięki dodanym ziarnom i nasionom. Przykładem jest „Chleb pełen ziaren” z Lidla, który zawiera różne rodzaje ziaren i najprawdopodobniej ma wysoką zawartość błonnika.
- Chleb z mąki orkiszowej – charakteryzuje się większą zawartością błonnika niż tradycyjny chleb pszenny.
Warto zwrócić uwagę na bułkę vita+ 70 g z Biedronki, która ma wyjątkowo wysoką zawartość błonnika – 9,5 g na 100 g produktu, co jest najwyższą wartością wśród wymienionych produktów.
Pamiętaj, że ciemny kolor chleba nie zawsze oznacza wysoką zawartość błonnika. Niektórzy producenci barwią pieczywo, by wyglądało na bardziej pełnoziarniste. Zawsze sprawdzaj skład i wartości odżywcze na etykiecie, aby mieć pewność, że wybierasz chleb bogaty w błonnik.
Ja tam jem wszystkie chleby, czasem kupuję ciemny, czasem jasny. Nie można skupiać się na jednym.