Jakie potrawy zrobić na wigilię?
Możecie mi zarekomendować jakieś potrawy na wigilię?
Jakie potrawy są bardziej tradycyjne, a jakie nowoczesne?
Jakie potrawy są proste i łatwe w przygotowaniu?
Jakie potrawy wigilijne są najpopularniejsze?
1 Odpowiedź
Ja zacznę od wypieków słodkich bo tym można zająć się wcześniej i to miła cześć przygotowań przynajmniej dla mnie 🙂
Polecam przygotowanie piernika dojrzewającego. Zwolennicy pierników będą zachwyceni, naprawdę polecam. To bardzo tradycyjne ciasto. Przygotowania rozpoczyna się już na początku grudnia, później ciasto sobie leżakuje i czeka na swoją kolej, żeby dojrzeć. Dodatkowo pierniczki, najlepsze jest zdobienie z całą rodziną, dużo zabawy przy tym. Drugim super wypiekiem jest makowiec, z tym też można uporać się w części wcześniej, ja zawsze przygotowuje masę makową z tydzień wcześniej i czeka w lodówce, później szybko ciasto i gotowe.
Z dań tradycyjnych wytrawnych to pierogi z kapustą i grzybami, barszczyk czerwony z uszkami, zupa grzybowa może być, karp smażony, karp w galarecie, ryba po grecku, śledzie w oleju, śledzie pod pierzynką, sałatka jarzynowa, kutia, kompot z suszu, wspomniany już piernik i makowiec. To chyba najbardziej popularne, ale w każdym regionie Polski jest trochę inaczej. U mnie babcia zawsze piecze pączki takie domowe 🙂 Kiedyś podobno zawsze się piekło, ja pochodzę z centrum.
U mnie co roku raczej tradycyjnie, dużo osób raczej tak robi, bo to raz w roku. Obecnie kościół zezwala na dania mięsne, ale raczej nie słyszałam, zęby ktoś jadł na Wigilię kotleta schabowego.
Co do trudności to z łatwiejszych to barszczyk, sałatka jarzynowa, pierogi też można zrobić wcześniej i trochę pracy już nam odejdzie. Warto podzielić się obowiązkami z rodziną.