Czy maślaki trzeba obierać do suszenia? Jak obiera się maślaki?
Czy maślaki trzeba obierać do suszenia? Czy też nie ma takiej potrzeby? Jeśli trzeba, to jak obiera się maślaki?
2 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/43356/1669530103-bpthumb.jpg)
Tak, maślaki obiera się do suszenia.
Najpierw trzeba je oczyścić za pomocą szczotki i soli. Sól przy okazji zmniejszy warstwę śluzu.
Następnie należy obrać je z tej mokrej warstwy za pomocą małego nożyka.
Tak przygotowane będą nadawać się już do suszenia.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/45574/1670489258-bpthumb.jpg)
Tak, jak nie obierzesz świeżych maślaków, to potem już ich nie obierzesz. Przed suszeniem muszą być obrane.
Obieranie zaczyna się od nóżki. Skórkę wraz z zabrudzeniami zeskrobujesz za pomocą nożyka. Potem trzeba oczyścić kapelusz i zdjąć z niego skórkę. Skórka łatwo odchodzi, jak ją podważysz nożem od dolnej strony kapelusza.
Jeśli jest problem, ponieważ maślaki są np. małe, można je lekko obgotować w wodzie z dodatkiem soli. Wtedy śluz z kapelusza zniknie i będzie łatwiej. Trzeba po obgotowaniu zalać zimną wodą.