Smażenie frytek – olej słonecznikowy czy rzepakowy? Jaki olej
W jakim oleju lepiej smażyć frytki? Smażę z reguły w temperaturze około 175 stopni Celsjusza. Czy któryś olej jest wytrzymalszy (więcej razy można smażyć)? Czy któryś z nich jest lepszy w smaku?
35 Odpowiedzi
Olej rzepakowy lepszy, ma wyższą temperaturę spalania, jak by Ci się frytownica za bardzo nagrzała to nic się nie stanie. A słonecznikowy ma chyba temperaturę 170 stopni i już się przypala, więc nawet porządnie frytek nie usmażysz. Zastanawiam się, w jakiej temperaturze producenci frytek mrożonych smażą, bo często jest na opakowaniu że olej słonecznikowy.
Ja smażę w rzepakowym bo jest bardziej odporny na wysokie temperatury, niż słonecznikowy.
Lepiej na rzepakowych. Producenci robią w słonecznikowym (czasem widać w składzie) ale to dlatego, że jest taniej. Lepszy słonecznikowy niż palmowy.
Popieram przedmówców, zdecydowanie rzepakowy. Do dłuższego smażenia i to w wyższej temperaturze jak najbardziej się sprawdzi. Oczywiście w przypadku smażenia frytek lepiej zmieniać olej co jakiś czas, dla pewności, że nie wytrącą się z niego szkodliwe dla zdrowia substancje.
Olej rzepakowy ma lepszą odporność temperaturową, olej słonecznikowy jest lepszy do sałatek, niż do smażenia. Smażyć najzdrowiej na oleju rzepakowym.
To prawda. Do smażenia – czy to na patelni, czy we frytownicy, na pewno lepszy będzie rzepakowy.
Ja używam oleju słonecznikowego i nic mi się jak na razie nie przypaliło, smażę w temperaturze 170 stopni. Ale w rzepakowym też jakiś czas temu smażyłem i nie było większej różnicy.
A skąd ty bierzesz ten olej słonecznikowy do frytek? Ja tylko rzepakowy w sklepie widziałem i smażę frytki tylko w rzepakowym.
Olej słonecznikowy można kupić normalnie w sklepach, ale moim zdaniem jest on znacznie lepszy do sałatek, niż do przyrządzania czegokolwiek na ciepło. Ostatnio smażyłam sobie naleśniki na słonecznikowym i wydawało mi się, że śmierdzi w stosunku do rzepakowego.
Ja tam do smażenia frytek używam olej rzepakowy. Choćby dlatego, że w sklepach głównie widzę rzepakowy w dużych butelkach, nie kojarzę żebym gdziekolwiek widział olej słonecznikowy w takiej dużej 3-litrowej butelce jak są oleje rzepakowe.
To prawda, jak ja kupuję olej roślinny, też zawsze widzę rzepakowy. Dawno już nie widziałam oleju słonecznikowego. Nawet nie zastanawiałam się nigdy, czy lepszy do smażenia będzie olej słonecznikowy, czy rzepakowy. Po prostu zawsze smażę na rzepakowym.
Ja do smażenia frytek używam oleju rzepakowego. Na frytownicy mam napisane, aby smażyć frytki w temperaturze 190 stopni (frytki z surowych ziemniaków zapewne), a olej słonecznikowy w takiej temperaturze już wydziela szkodliwe substancje. Pozostaje tylko olej rzepakowy.
Ale jak smażycie np. w temperaturze 170 stopni, można słonecznikowy.
jak smażycie w garnku na gazie, to olej rzepakowy, bo pewnie nawet nie znacie temperatury smażenia.
Ja tam zawsze do smażenia używam oleju rzepakowego, ma wyższą temperaturę dymienia. Oleju słonecznikowego używam do różnego rodzaju sałatek. Jeśli jednak zdarzy się, że zabraknie mi rzepakowego to smażę w słonecznikowym. Od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Do frytek używamy oleju rzepakowego. Zawsze smażymy w temperaturze 190 stopni (jeśli z własnych ziemników), tak każą na frytownicy. Gotowe frytki mrożone można smażyć w niższej temperaturze, chyba 170, wtedy można na słonecznikowym. Ale do smażenia lepszy jest rzepakowy, każdy dietetyk czy lekarz to powie.
Na jakim oleju smażyć frytki? To zależy, jaki masz pod ręką. Ja smażyłem kiedyś na słonecznikowym głównie, teraz na rzepakowym bo rzepakowy łatwiej kupić. W ogóle dawno nie widziałem w żadnym sklepie słonecznikowego oleju, to się jeszcze sprzedaje?
Ja używam oleju rzepakowego do smażenia frytek i mam frytownicę niskotłuszczową, jeszcze lepiej smażą się frytki, niż w normalnej frytownicy i wejdzie dwa razy więcej.
Ja też mam taką frytownicę od niedawna, dobry sprzęt.
Ja smażę na oleju rzepakowym frytki. Gdzieś w telewizji słyszałem, że olej rzepakowy lepszy. Mam zwykłą frytownicę, ale tutaj właśnie zachęciliście mnie do zakupu frytownicy niskotłuszczowej, chyba kupię i wypróbuję.
Każdy dietetyk wam powie, że lepiej jest smażyć frytki w oleju rzepakowym, a nie słonecznikowym. Rzepakowy olej jest najlepszy do smażenia różnych rzeczy.
Można smażyć na oleju słonecznikowym, ale trzeba smażyć w temperaturze 170 stopni lub niższej. Ja osobiście smażę frytki w oleju rzepakowym.
Rafinowane oleje – zarówno słonecznikowy jak i rzepakowy – mają temperaturę palenia powyżej 200 stopni. Ale rzepakowy jest zdrowszy.
Czy olej słonecznikowy, czy rzepakowy, to bez różnicy, tylko smaż w temperaturze 170 stopni, jak masz słonecznikowe. Oba oleje się nadają do smażenia frytek. Ja zawsze smażę na takim, jaki mam, a jak już muszę specjalnie kupić, to z reguły kupuję rzepakowy, bo lepiej dostępny.
Jaki olej do frytek? Chyba lepiej rzepakowy. Jest łatwiej dostępny i ostatnio w telewizji widziałem, że olej rzepakowy jest najzdrowszy do smażenia. A frytki w oleju chyba smażymy, prawda? To jest smażenie? Więc jaki olej do frytek? – rzepakowy.
Ja ostatnio kupiłem frytownicę niskotłuszczową. Przez internet, żeby mi nie wcisnęli egzemplarza z wystawy. Lepiej używać oleju rzepakowego, niż słonecznikowego do smażenia. Lepiej znosi wysokie temperatury.
Każdy dietetyk wam powie, że lepiej stosować olej rzepakowy, niż słonecznikowy. Producenci stosują olej slonecznikowy do gotowych frytek, bo jest taniej. Jak smażycie frytki w domu, to na rzepakowy, w zależności od grubości frytek w temperaturze 170-190 stopni. Im cieńsze, tym wyższa może być temperatura.
Smażyć frytki lepiej w oleju rzepakowym i najlepiej smażyć z własnych ziemniaków, a nie gotowe kupowane.
Bardzo polecam wam tę frytownicę:
Odkąd ją mam, znacznie częściej sobie robimy frytki. Jest naprawdę dobra. I online wygodniej kupić, niż latać po sklepach.
Jest bezpieczna, bardzo szybko nagrzewa olej i nie pobiera dużo prądu.
Producenci smażą frytki w temperaturze 170 zł i smażą na słonecznikowym bo jest taniej. Ale słonecznikowi nie jest wcale mocno gorszy od rzepakowego i też można go używać. Byleby unikać oleju palmowego.