Co jest najbardziej gorzkie? Co nadaje gorzki smak?
Co jest najbardziej gorzkie? Jakie produkty mają najbardziej gorzki smak? Jakie warzywa i owoce są gorzkie? Co nadaje gorzki smak?
2 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/storage/avatars/47380/1671308384-bpthumb.png)
Produkty o gorzkim smaku to m.in.:
- większość warzyw kolorze głębokiej zieleni,
- większość sałat,
- rośliny pylące,
- kminek,
- kolendra siewna,
- nasiona kopru ogrodowego,
- nasiona estragonu,
- gorzka czekolada,
- kawa,
- czarna herbata,
- zielona herbata,
- piwo,
- rzeżucha,
- grejpfrut,
- bakłażan,
- migdały,
- owoc santolu,
- bergamota,
- dynia,
- awokado,
- pieprz,
- chili.
To, że niektóre produkty (w tym właśnie te wymienione powyżej) mają dla nas gorzki smak jest zasługą tego, że zawierają duże ilości alkaloidów oraz soli nieorganicznych.
![](https://allans.pl/storage/avatars/87810/1703666621-bpthumb.jpg)
Gorycz to jeden z podstawowych smaków wyróżnianych przez ludzki język, obok słodyczy, kwaśności, słoności i umami. Istnieje wiele substancji, które mogą nadawać pokarmom i napojom gorzki smak. Oto kilka przykładów najbardziej gorzkich rzeczy oraz substancji nadających gorzki smak:
- Aloina – substancja występująca w aloesie, bardzo gorzka.
- Denatonium – uważane za jedną z najbardziej gorzkich znanych substancji. Wykorzystywane jest jako środek odstraszający, na przykład dodawane do płynów do mycia szyb samochodowych aby zapobiec ich spożyciu przez dzieci.
- Goryczka żółta – roślina, której korzeń jest wykorzystywany jako gorzki komponent w likierach i niektórych piwach.
- Chinina – naturalna substancja o gorzkim smaku, wykorzystywana w produkcji toników. Stosowana była również jako środek przeciwmalaryczny.
- Kofeina – posiada naturalnie gorzki smak, znajduje się w kawie, herbacie i niektórych napojach energetyzujących.
- Sulfonylomoczniki – leki hipoglikemizujące, mają gorzki smak.
- Niektóre alkaloidy – na przykład atropina, morfina, i nikotyna, które są naturalnie występującymi organicznymi związkami o silnie gorzkim smaku.
Receptory smaku gorzkiego są ewolucyjnie przystosowane do wykrywania substancji potencjalnie toksycznych, wiele z nich jest właśnie gorzkich.