Czy można jeść jajka przy chorej trzustce?
Czy można jeść jajka na miękko przy chorej trzustce? A czy jajecznicę można jeść? Czy w jakiejkolwiek postaci można jeść jajka, gdy ma się chorą trzustkę? Ktoś z was przechodził przez problemy z trzustką?
2 Odpowiedzi
Jajka mogą być spożywane przy chorej trzustce, ale z pewnymi ograniczeniami:
- Białka jaj są dozwolone i stanowią dobre źródło białka w diecie trzustkowej.
- Żółtka jaj należy ograniczyć ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Dopuszczalna norma spożycia żółtka to 1-2 sztuki tygodniowo, najlepiej jako składnik potraw.
- Jajka powinny być przygotowywane w sposób łatwo strawny, np. gotowane lub jako omlet pieczony w piekarniku. Należy unikać smażenia.
- W okresie zaostrzenia choroby trzustki lepiej całkowicie wyeliminować żółtka z diety.
- Jajecznica z samych białek, ugotowana na parze, jest dobrym dodatkiem do pieczywa w diecie trzustkowej.
Pamiętaj, że dieta przy chorej trzustce powinna być niskotłuszczowa, łatwo strawna i dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta. Warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić odpowiedni jadłospis uwzględniający stan zdrowia i indywidualne reakcje organizmu na poszczególne produkty.
Ja mogłem jeść tylko gotowane, nie wolno mi było jeść jajecznicy jak miałem problemy z trzustką.