? W jakiej temperaturze piec karczek / karkówkę? ?
W jakiej temperaturze powinno się piec karczek, aby był idealnie upieczony? Żeby nie był twardy, gumiasty, żeby łatwo się go dało zjeść i był bardzo dobrze upieczony? W jakiej temperaturze pieczecie karkówkę?
8 Odpowiedzi
Mięsa takie jak karczek piecze się w 180 stopniach. Gdybyś karkówkę ustawił zbyt wysoko, np. 220 stopni, może się przypalić, a w środku być twarda. A jak na odwrót, to cała może być pół surowa.
Ja mój marynowany karczek wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę tak pod przykryciem przez godzinę, a później zmniejszam temperaturę do 175 stopni i piekę jeszcze 30 minut.
Ja też zmieniam temperaturę w trakcie pieczenia. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste i smaczniejsze. Czasem nawet wyjdzie mi chrupiąca skórka. Na poczatek przez godzinkę 190 a później przez ponad pół godziny 175 stopni.
Ja ostatnio upiekłam super pyszny karczek. Ale najęło mi to conajmniej 1,5 godziny no i wcześniej wiadomo, że go zamarynowałam i zostawiłam w przyprawach przynajmniej na godzinkę. Ja pierwsze 40 minut piekę na 180 stopni a później podwyższam do 200 i sprawdzam jak się zachowuje.
W ostatnich 20 minutach wracam do 180 i zostawiam go jeszcze w ciepłym wyłączonym piekarniku na jakiś czas.
Również uważam, że 180 stopni to idealna temperatura, w której należy piec karczek. W większej temperaturze może za bardzo się wysuszyć i przypalić.
Idealna temperatura do pieczenia karkówki to 60-70 stopni C (145-160 stopni Fahrenheita). Karkówka pieczona w zbyt wysokiej temperaturze może stać się sucha i twarda, dlatego ważne jest, aby używać termometru do mięsa, aby upewnić się, że mięso jest ugotowane do końca.
Nie ma jednej ostatecznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ różni ludzie mogą mieć różne preferencje. Jednak ogólną wskazówką byłoby pieczenie karkówki w temperaturze około 180 stopni Celsjusza (350 stopni Fahrenheita). Powinno to spowodować, że mięso będzie ugotowane w całości i lekko zrumienione na zewnątrz.
Standardową temperaturą do pieczenia karkówki jest 180 stopni C. Jednakże, można piec karkówkę w temperaturze 150 stopni C, co wydłuży czas pieczenia, ale sprawi, że lepiej będzie upieczona w środku i będzie bardziej miękka.
Ważne jest, aby pamiętać, że czas pieczenia zależy od wagi mięsa – zazwyczaj potrzebujemy godziny pieczenia na każdy kilogram masy mięsa (przy tej wyższej temperaturze).
Aby zapobiec utracie soków, zaleca się obsmażenie mięsa na patelni przed upieczeniem. Najlepiej też marynować mięso przez około 12 godzin przed pieczeniem, aby uzyskać bogaty smak.
To bardziej gotowanie niż pieczenie.