Jakie wino do sushi? Które wino pasuje do sushi?
Jakie wino pasuje do sushi? Czy jadacie czasem sushi? Jeśli tak, to popijacie sobie to sushi jakimś dobrym winem? Jakie wino najbardziej pasuje do potraw typu sushi?
11 Odpowiedzi
Do sushi idealnie będzie pasować wino, które wydobędzie smak degustowanej przez nas potrawy. W tym przypadku sprawdzi się tutaj białe wino wytrawne o odpowiedniej kwasowości, która wydobędzie całą istotę smaku japońskiego przysmaku. Sprawdzi się tutaj zarówno Sauvignon Blanc, Verdejo, jak i Sherry Fino oraz Manzanilla, czy w końcu wina ze szczepu Verdicchio. Do japońskiego sushi idealnie sprawdzi się także nasza polska żubrówka 😉
Ja polecam do sushi wino Prosecco – to jest wino musujące, wytwarzane metodą charmata.
Wino prosecco jest delikatnie wytrawne i subtelnie nasycone dwutlenkiem węgla. Bardzo przyjemnie odświeża kubki smakowe podczas jedzenia sushi. odświeżało kubki smakowe podczas konsumpcji sushi.
Wina musujące dobrze sprawdzają się przy takich potrawach jak sushi, ale jak jest na ostro, to bąbelki wzmacniają tę ostrość, więc radzę ostrożnie.
Ja ostatnio jadłem sushi i do sushi podano nam Chardonnay z Friuli od Antonio Gielisi, wyprodukowane bodajże w 2012 roku. Było takie świeże, a zarazem kwaskowe.
W nosie czułem jabłka i tak jakby niedojrzałe brzoskwinie. Jedliśmy wtedy łososia i to było idealne wręcz połączenie. I to wino, w przeciwieństwie do musujących, nie wzmaga pikantności wasabi.
Jedno z bardzo dobrych win do sushi to riesling ze sporą dawką cukru (Weingut Schenk-Siebert Hönigsack Riesling Kabinett halbtrocken).
Wino to swoim smakiem potrafi uwydatnić smak ryż. Gdy jest dużo sosu sojowego, może już trochę mniej działać, ale i tak będzie dobre.
Azienda Agricola Tamburino Sardo Custoza – też można napić się tego do sushi, raz piłem to wino do sushi i bardzo dobrze smakowało mi połączenie.
Cincinnato Pozzodorico Bellone będzie dobre, jeżeli ktoś lubi kontrast między potrawą a winem i też polecam spróbować z sushi.
Ostatnio do sushi piłem właśnie Riesling – pasowało idealnie. Ogólnie z rybami to wino jest wyśmienite. Jak będę w najbliższym czasie na zakupach to muszę znowu kupić to wino.
Do sushi najlepiej napić się białego wina – takiego, które jest zalecane do ryby. Często na butelkach od wina jest napisane, czy nadaje się ono do ryby, czy do mięsa, a jak do mięsa, to jakiego itd. Poczytaj etykiety win, które oglądasz na półce w sklepie.
Każde białe wino będzie dobre. Najlepiej wytrawne, ale jeśli nie lubisz to półwytrawne, półsłodkie i słodkie też mogą być. Duży wybór. Czerwone wino odpada bo mocno podbija smak ryby.
E tam wino. Sake. Albo inny mocniejszy trunek. A jeśli już wino to białe wytrawne. Albo półwytrawne.
Białe albo różowe wino będzie ok. I jeśli różowe, to bardziej półwytrawne, ponieważ wytrawne to nawet ciężko jest dostać.
Można spróbować podpatrzeć, jakie wino oferują w restauracji. Tzn. iść do restauracji, zamówić sushi i wino i poprosić o rekomendację kelnera. Tylko wiadomo – w restauracji to kosztuje.
Zdecydowanie wino białe. Można próbować wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Każdy znajdzie swój smak.