Czego nie wolno jeść w ciąży?
Jakich potraw należy unikać w ciąży? Na pewno sushi, a oprócz tego co jeszcze?
14 Odpowiedzi
Ogólnie surowe mięsa są niewskazane. Tutaj wycinek z artykułu:
Na pewno powinnaś wyeliminować ze swojego dotychczasowego jadłospisu pokarmy utrudniające przyswajanie wapnia, a będą nimi np. zupy w proszku, konserwy mięsne, napoje gazowane typu cola.
Nie powinnaś także pić kawy oraz mocnej herbaty (niedopuszczalne jest spożywanie alkoholu!), ponieważ napoje te wypłukują z organizmu wapń.
Podczas ciąży należy zrezygnować z surowego mięsa oraz ryb, gdyż mogą one być źródłem zakażenia salmonellą lub toksoplazmozą. Jeśli więc lubisz sushi i tatara, na okres ciąży musisz o nich zapomnieć. Czego jeszcze unikać w ciąży? Dieta kobiety w ciąży nie może zawierać posiłków ciężkostrawnych i wysokokalorycznych oraz serów pleśniowych. Nigdy nie przyjmuj na własną rękę witamin A oraz D. Nadmiar witamin, czyli hiperwitaminoza, potrafi być tak samo niebezpieczna dla płodu jak ich brak! Powinnaś zatem skonsultować ich zażywanie z lekarzem.
Ha jadłam sushi w ciąży jeśli jest ze sprawdzonego źródła to czemu nie? Takie miałam zachcianki i je z przyjemnością spełniałam. Ważne żeby odstawić używki
nie wolno niby jesc produktow ktore wywoluja gazy bo to szkodzi dzidziusiowi
Najlepiej jeść rzeczy lekkostrawne, a jak ciężkostrawne, to w małych ilościach. Na pewno w ciąży nie wolno jeść sushi i potraf surowych i wszelkich potraw, które mogą wywołać jakąś chorobę.
Będąc w ciąży, unikaj zupek chińskich, to straszny syf. Nie powinno się też jeść konserw, np. gulasz angielski itd. Trzeba zrezygnować też z surowego mięsa i ryb.
Tutaj przedmówczyni się chwali, że jadła sushi w ciąży, ale było to bardzo lekkomyślne i nierozważne. Co z tego że ze sprawdzonego źródła, sanepid nie siedzi i nie bada każdej ryby z osobna, mogła się prześlizgnąć jakaś ryba z jakimiś szkodliwymi bakteriami i ciekawe czy wtedy byłaby taka zadowolona że sushi jadła.
Należy także unikać serów pleśniowych i posiłków wysokokalorycznych.
Gdy jesteś w ciąży, staraj się nie jeść surowych rzeczy, tylko wcześniej wszystko poddawać obróbce cieplnej. I staraj się różnicować diecie, nie trzymać diety monolitycznej.
Ogólna zasada jest taka, aby w ciąży nie jeść rzeczy surowych (poza może niektórymi owocami) oraz aby nie jeść rzeczy bardzo niezdrowych dla organizmu. Po prostu po to, aby nie truć płodu i nie ryzykować jakiejś przedostania się jakiejś poważnej bakterii do organizmu.
Tak więc na pewno nie można jeść sushi. Tatara też powinno się unikać. Wszystko ugotowane, usmażone lub upieczone.
Nie wolno w ciąży palić papierosów. Papierosy bardzo uszkadzają płód (widać po ludziach, czy matka paliła w ciąży, ich twarz wygląda tak, jakby byli wkurzeni ciągle, bez urazy dla nikogo).
Nie wolno pić w ciąży alkoholu. Jak wam ciężko, niech partner w tym wspiera i też nie pije.
Starajcie się unikać też dużej ilości ciężkostrawnych rzeczy, ponieważ jak wystąpi zgaga czy inne rzeczy, nie zawsze jest łatwo uśmierzyć dolegliwość. Wielu leków w ciąży nie można brać.
Nie wolno jeść w ciąży produktów surowych i produktów bardzo ciężko strawnych. Jak dostaniesz np. zgagi to potem jest problem, bo większości leków nie można brać.
Odżywiaj się zdrowo i bezpiecznie, ale też nie przeginaj. Jak czasem jakieś E jest w składzie czegoś, to niekoniecznie jest złe.
Tutaj macie informacje, czego nie wolno jeść w ciąży:
Z grubsza to, co zostało napisane powyżej, to prawda. I pamiętajcie, aby w ciąży nie jeść za dwoje – to jest mit. I nie obżerać się.
Ja jak byłam w ciąży, to jadłam wszystko co popadło. Tylko parę produktów omijałam, które mój lekarz ginekolog zalecił mi nie jeść. Najlepiej zapytajcie waszego ginekologa o dietę, nie bazujcie tylko na tym, co znajdziecie w internecie, bo ludzie wypisują czasem bzdury, nie ponosząc przy tym odpowiedzialności za wasze dziecko.
Staraj się jeść rzeczy, które były przetworzone cieplnie. Ja bym unikała surowych potraw oraz potraw bardzo ciężko przetworzonych z ogromnym składem składających się z różnorakich substancji chemicznych. Trzeba po prostu jeść normalnie i zdrowo oraz różnicować dietę.
W ciąży warto też unikać podróży np. na drugi koniec świata i jedzenia czegoś, czego nigdy wcześniej nie jadłaś. Możesz mieć np. reakcję alergiczną, albo ciężką biegunkę i odwodnienie.
Warto jeść rzeczy, do których organizm jest przyzwyczajony (poza pokarmami niezdrowymi i bezwartościowymi).
W ciąży istnieje kilka produktów, których zaleca się unikać ze względu na potencjalne ryzyko dla zdrowia matki i rozwijającego się dziecka. Oto niektóre z nich:
1. Surowe lub nie w pełni ugotowane mięso i ryby: Mogą zawierać bakterie lub pasożyty, które mogą prowadzić do infekcji.
2. Niepasteryzowane produkty mleczne: Mogą zawierać bakterie, takie jak listeria, które mogą prowadzić do poważnych infekcji.
3. Wysokotłuszczowe i wysokocukrowe pokarmy: Mogą prowadzić do niezdrowego przyrostu masy ciała i cukrzycy ciążowej.
4. Alkohol: Może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak zespół alkoholowy płodowy.
5. Kofeina: Zaleca się ograniczenie spożycia kofeiny, ponieważ może zwiększać ryzyko poronienia.
Zawsze skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, aby uzyskać indywidualne zalecenia dotyczące diety w ciąży.
Ogólna zasada mówi, że najlepiej wszystko podgrzewać. Poza jakimiś owocami czasem, które warto zjeść na surowo, ponieważ mają witaminy, które gubią po ugotowaniu.