Czym zastąpić estragon? Co zamiast estragonu?
Jakie znacie alternatywy dla estragonu? Czym zastąpić estragonu, gdy nie mamy w kuchni i nie możemy szybko dostać? Co można użyć zamiast estragonu? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
27 Odpowiedzi
Może spróbuj zastąpić estragon rozmarynem. Albo może oregano. Wiadomo że jedno i drugie to już całkiem coś innego, ale może eksperyment by się udał.
Dla mnie najważniejsza jest pieprz i sól. Jak nie mam dodatkowych przypraw, to nie przejmuję się zbytnio. Możesz też spróbować pieprz ziołowy, może pomoże. Albo zioła prowansalskie.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/649/60eda40e082cd-bpthumb.jpg)
A czy tymianek nie będzie mieć podobnego działania, jak estragon? A jeśli nie, to może chociaż jakieś ziele angielskie zastosować. Zawsze można się obejść bez estragonu, jest tyle przypraw i ziół na rynku, że coś znajdziesz.
Nie bój się eksperymentować. Jeśli nie masz estragonu i chcesz znaleźć alternatywę dla estragonu, spróbuj np. bazylii. Jak z bazylią wyjdzie niesmaczne, będziesz wiedział, że z tą potrawą danego zioła czy przyprawy się nie łączy. Możesz potem spróbować majerankiem. I droga ta sama. Można też z rozmarynem czy oregano. Tylko nie słuchaj bzdur typu cynamon, niektórzy w necie jako zamiennik podają cynamon – w żadnym wypadku 🙂 To tak różne typy smaków, że po prostu do wyrzucenia potrawa.
Bazylia powinna być dobra zamiast estragonu. Bazylia jest dobra do wszystkiego, u nas bardzo często stosuje się ją w domu przy okazji bardzo różnorakich potraw.
Jest tyle różnorakich ziół, że na pewno znajdziesz coś, czym zastąpisz estragon. Spróbuj może oregano, albo kolendrę. Może tymianek czy koperek. Trzeba różnicować zioła w diecie, jak nie ma estragonu pod ręką, brać inne jakie są.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/431/1653218236-bpthumb.jpg)
Gdy brakuje mi smaku w potrawie, zawsze mam dwa rozwiązania awaryjne – pierwsze to ketchup, drugie to wegeta. Oczywiście do domowych rozwiązań, jeśli masz gości i masz potrawę, do której potrzebny estragon, poszukaj innych ziół, które zastąpią estragon.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/758/1643360218-bpthumb.jpg)
Rozmaryn albo tymianek powinny zastąpić estragon. Ja jak nie mam jakichś składników do danego przepisu, to robię taki przepis, do którego mam wszystkie składniki. Z doświadczenia wiem, że kombinowanie i zastępowanie ziół czy innych składników często psuje mniej lub bardziej potrawę. Jak w przepisie jest estragon, to muszę mieć estragon.
Alternatywa dla estragonu trudna będzie do znalezienia. Czym zastąpić estragon – może bazylią, albo oregano. A najlepiej idź do kilku sklepów, zawsze w jakimś sklepie się znajdzie estragon. A jak nigdzie nie ma, może lepiej poczekać z tą potrawą, do której potrzebujesz estragonu, jeśli jesteś zagubiony.
Spróbuj po prostu jakichś innych przypraw ziołowych – i to cała filozofia. Estragon to przyprawa ziołowa. Może kup sobie jakąś mieszankę przypraw ziołowych, wtedy nie musisz się martwić, czym zastąpić estragon lub inne zioła.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/773/5fc8cf145d5bb-bpthumb.jpg)
Z góry ostrzegam, że mocno nie znam się zna gotowaniu. Ale estragon to jest zioło kuchenne, więc użyjcie innego zioła i tyle. Może ziele angielskie, czy bazylia.
Nie lubię posmaku estragonu. Nie wiem jak możecie to lubić. Czym zastąpić estragon? Nie zastępować najlepiej wcale, po co psuć potrawę 🙂
Ja nie mają estragonu biorę pierwsze lepsze inne zioło, jakie mi popadnie, ale nie takie zioło jak myślicie 🙂 Takie zioło można tylko w Holandii chyba.
Może rozmaryn byłby dobrym zastępnikiem estragonu. Można ewentualnie spróbować miętę, albo bazylię czy szałwię. Jest dużo ziół i przypraw obecnie, nie ma w czym przebierać. Idziesz do sklepu i masz przyprawy z całego świata.
Czy estragon nie ma podobnego aromatu do mięty? Jeśli tak, to można byłoby go zastąpić miętą, jeśli macie ją w takiej postaci, aby użyć do potrawy.
Jeśli nie, to może bazylia czy rozmaryn.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/698cf1e94d0857d70c5be55dd1e353bb?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F698cf1e94d0857d70c5be55dd1e353bb.jpg&r=g)
Dodaj sobie do potrawy rozmarynu. Rozmaryn powinien być dobry.
Teraz w przedświątecznej gorączce tyle rzeczy trzeba nakupować czasem, szczególnie jak się organizuje wigilię, że można zapomnieć o jakichś ziołach czy przyprawach, w tym także o estragonie.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/52b87cd9f6302025565056dd6fb623af?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F52b87cd9f6302025565056dd6fb623af.jpg&r=g)
Na pewno tymianek będzie dobrym ziołem do potrawy w niewielkiej ilości. A także zioło angielskie, albo pieprz ziołowy.
Ktoś wyżej wspomniał o rozmarynie, też można.
Lubię czasem coś popichcić w kuchni, naprawdę to człowieka uspokaja i daje satysfakcję. A szczególnie, gdy potrawa wyjdzie smaczna i wszystkim smakuje 🙂
![](https://secure.gravatar.com/avatar/7eee5af82f78642e3ecedee6cfd8e47f?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F35acb34cac33356e7f5c6f0649d547e8.jpg&r=g)
Jakieś inne zioła, które masz akurat pod ręką. Nikt się zwyczajnie nie zorientuje i nie powie: „Oj, w tej potrawie zdecydowanie brakuje estragonu!!!! Nie jem tego!!!” 🙂 W ziołach prowansalskich i dalmatyńskich jest estragon, więc jeśli masz któreś z nich to możesz je użyć.
Estragon można spróbować zastąpić miętą, albo bazylią. Ja osobiście średnio przepadam za estragonem i jak w przepisie jest estragon, to dodaję go bardzo mało albo wcale.
Bardzo zdrowie jest połączenie pieprzu, papryki słodkiej i kurkumy. Działa przeciwnowotworowo i warto dodawać sobie do potraw.
Estragon to dość specyficzna przyprawa. Nie wiem, czy jest inna, która by miała podobny smak i aromat. Na twoim miejscu po prostu wykombinowałbym ten estragon.