Czym zastąpić agar? Alternatywa dla agaru
Czy istnieje jakaś alternatywa dla agaru? Czym zastąpić agar? Znacie coś, co może być użyte zamiast agaru? Jeśli tak, to co? Aby był podobny efekt.
9 Odpowiedzi
Pektyny chyba także będą dobrze służyć jako alternatywa dla agaru. Możesz pektynami zastąpić agar.
Pektyny to naturalne mieszaniny poli- i ogligosacharydów (a więc węglowodanów).
Agar robi się z krasnorostów, to jest środek żelujący. Możesz go zastąpić np. żelatyną wieprzową. Ale jak masz coś przygotować dla wegetarianina, to żelatyna odpada.
Zastępnikiem agaru jest żelatyna wieprzowa. Ale żelatyna strasznie śmierdzi, ostatnio w jednym przepisie było, moja dziewczyna robiła i tak waliło w domu, że nie dało się wytrzymać.
Spróbuj pektyny albo żelatynę wieprzową zamiast agaru. Albo spróbuj gdzieś dostać agar. Jak jest problem, bo niedziela niehandlowa, to trzeba umieć rozsądnie głosować i chodzić na wybory.
Pektyny będą zdrowszą alternatywą agaru od żelatyny. Żelatyna to ostateczność. Ja już od dłuższego czasu nie stosuję żelatyny. Staram się zawsze mieć agar agar pod ręką jak planuję przygotować coś, do czego będzie mi potrzebny.
Pierwsze co przychodzi na myśl o alternatywie agaru to żelatyna. Ewentualnie pektyny. Jeżeli ktoś jest weganinem to oczywiście żelatyny nie zastosuje.
Słyszałam, że alternatywą dla agaru może być siemię lniane albo kasza manna. Sama nigdy nie próbowałam takich zastępników.
Alternatywą dla agaru może być żelatyna, która również jest stosowana jako środek żelujący w hodowli bakterii.
Żelatyna pochodzi z białka kolagenu, które jest ekstrahowane z kości, skóry i ścięgien zwierząt, głównie bydła i wieprzowiny.
Tak jak agar, żelatyna tworzy żel, który utrzymuje bakterie na swojej powierzchni i umożliwia im wzrost.
Warto jednak zauważyć, że żelatyna ma niższą temperaturę topnienia niż agar, co może wpłynąć na stabilność podłoża w wyższych temperaturach.
Alternatywą dla agaru jest też karagen, który jest pozyskiwany z czerwonych alg i jest również stosowany jako środek żelujący.
Karagen ma właściwości zbliżone do agaru, ale może być droższy w użyciu.
Ktoś wcześniej też dobrze napisał o żelatynie.
Jak będziesz z dziewczyną pracować w sklepie, to niedziele będą handlowe. Haha