Alergia / nietolerancja drożdży a wino, piwo i inne alkohole
Robiłam sobie ostatnio testy na alergie / nietolerancje pokarmowe i wyszło mi, że dość mocno nie toleruję drożdży. Czy to oznacza, że nie mogę pić alkoholu? Jak to jest?
Zauważyłam, że czasami pojawiają mi się na twarzy jakieś krosty po alkoholu. U mojego męża nie, ale też jest alergiczny na drożdże. Niemniej jednak on często ma problemy typu biegunka, wzdęcia itd, też prawdopodobnie związane z alergiami.
Czy macie alergię na drożdże? Pijecie alkohol?
6 Odpowiedzi
Jak masz nietolerancję drożdży, to niestety najlepiej zrezygnować z bardzo wielu produktów. W tym ciasta, piwo, niektóre chleby.
Wino czy wódka w niewielkich ilościach raczej nie zaszkodzą, aż tyle drożdży tam nie ma. Ale piwo zazwyczaj pije się w większych ilościach i wtedy więcej drożdży wlewasz w siebie.
Ja podobno mam lekką nietolerancję na drożdże, ale jak czasami zjem coś, co ma drożdże to nic złego się ze mną nie dzieje. Pewnie jakby moja nietolerancja była większa, lub gdyby to była alergia to musiałabym zrezygnować z drożdży.
Teraz dodaje sie drożdży wszędzie, żeby przyspieszyc procesy zachodzące w spożywce. A szczególnie w alkoholach. Więc jak masz uczulenie na drożdże to bym uważała zarówno z tańszymi winami jak i z piwem.
To zależy od poziomu tej nietolerancji. Samodzielnie ciężko jest zinterpretować te testy, najlepiej pogadać z jakimś lekarzem.
I pamiętajcie że nietolerancja to co innego oraz alergia to co innego. Nietolerancja jest mniej niebezpieczna niż alergia.
U mnie jest lekka nietolerancja na drożdże, miałem robione badania. Staram się nie jadać dużo drożdży, ale też całkowicie nie zrezygnowałem, ponieważ one są niemal wszędzie. Częściej zamiast piwa piję wódkę, częściej wybieram produkty ryżowe. Wódka chyba też może mieć drożdże, ale na pewno mniej, niż w piwie. Wódki wlewa się w siebie 3-4 kieliszki, a piwa znacznie więcej.
Wina wytrawne też piję dla zdrowotności, ale nie w dużych ilościach.
Nietolerancja drożdży może różnie wpływać na różne osoby. Wiele napojów alkoholowych, takich jak wino, piwo czy inne alkohole, jest produkowanych za pomocą procesu fermentacji drożdżowej, co oznacza, że mogą zawierać drożdże.
U niektórych osób z nietolerancją drożdży spożycie takich napojów może prowadzić do objawów takich jak wzdęcia, gazy, ból brzucha, zmęczenie, ból głowy czy swędząca skóra.
Najlepiej jest skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem tych napojów do diety. Pamiętaj, że nawet jeśli nie masz reakcji na te napoje, nadmierne spożycie alkoholu jest szkodliwe dla zdrowia.