Jak ugotować jajka na miękko?
Jak ugotować jajka na miękko? W internecie znajduję milion różnych metod, próbowałem paru, ale nigdy nie wychodzą idealne. Macie jakieś porady?
8 Odpowiedzi
teoretycznie zwykłe jajka na miękko powinno się trzymać w wodzie gotowanej od 3 do 5 minut w zależności od rozmiaru jajka. lecz chyba wiem co jest u Ciebie problemem.. jak już zagrzejesz wodę , najpierw umyj jajko zwykłą wodą, później wrzuc do wody na te powiedzmy 4 minuty , jak miną 4 minuty wyjmuj je łyżką i włóż do wody zimnej wtedy białko się nie zetnie a skoruppka szybciej odejdzie,
prawdopodobnym problemem było zcięcie jajka ponieważ mimo iż gotowałeś je 4 minuty to ono ciepłe było o wiele więcej i białko się zcinało zarówno białko jak i zółtko zcina się w temp 60-70 stopnii 😉 więc nawet po wyjęciu z wody to jajko jeszcze chwile możez mieć temperatuje zcinania 😉
smacznego !
Ja zawsze gotuję 4.5 minuty. Kiedyś do gotowania używałem takich gumowych wkładek, jest taki uchwyt i 3 miejsca na jajka i to wsadzałem do garnka. Ale jak w tym gotujesz, to nigdy nie ugotujesz równo, tam gdzie jajko styka się z gumą, będzie niedogotowane.
Tak więc najlepiej 4.5 minuty i potem od razu zalać zimną wodą.
Oczywiście jajka wrzucasz do wrzącej wody. Czyli wrzucasz do wrzątku i 4.5 minuty.
3min od zagorowsnia wody. Tylko jaka trzeba włożyć do zimnej wody i od mierzyć czas dopiero od zagorowsnia. Mój chłopak wsadził jajka do gotującej się wody i potem wielkie zdziwienie dlaczego popękane ???? ah ci mężczyźni
Możesz sprawić sobie taką atrapę jajka (do kupienia w sklepie) wrzucasz razem z innymi jajami i gotujesz, tam jest taki podział :miękko,półmiękko i twardo, z czasem gotowania odpowiednio poziom się zabarwia pod wpływem ciepłem wody. wtedy masz pewność ze jajko jest idealnie ugotowane tak jak chcesz,fajna sprawa.
Jak ugotować jajka na miękko? U mnie, niezależnie od wielkości jajka, sprawdza się metoda 5 minut. Tzn. gotuję 4 minuty i chwilę jeszcze przytrzymuję, więc praktycznie 5 minut, może 4.40. Oczywiście jajka wrzucam do wrzącej wody i po wyłączeniu od razu zalewam zimną. Zawsze wychodzą dobre.
Jak chcę ugotować jajka na miękko to wkładam jajka do zimnej wody i tak stawiam na ogniu. Od momentu aż woda zacznie się gotować czekam jakieś 2,5-3 minutki i jajka zawsze wychodzą z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem 🙂
Ja gotuję tak:wrzucam jajka do gorącej wody nie do zimnej i gotuję cztery minuty i zawsze mi wychodzą .Polecam spróbować.
Gdy kupuję jajka w Biedronce, gotują je 4 minuty. Wkładam do gotującej się wody.
Gdy dostają jajka od mojej babci, gotuję je około 4 i pół minuty, czasami 5. Te jajka są trochę większe.
Gdy ma się biegunkę to jednym ze zdrowszych pokarmów są właśnie jajka na miękko.