Cukier biały czy brązowy (trzcinowy)
Który z tych cukrów jest zdrowszy? Biały czy brązowy, czyli trzcinowy?
12 Odpowiedzi
Trzcinowy niby zdrowszy ale tak czy tak to cukier lepiej zrezygnować i zastąpić np miodem
Lepiej stosować cukier trzcinowy niż biały, ale od żadnego z nich nie umrzesz, jak będziesz stosować bardzo ograniczone ilości. Najzdrowsze są cukry złożone znajdujące się w owocach, a także dobrze jest stosować miód, jak wspomniano powyżej. Chyba najlepszy jakościowo jest miód spadziowy.
Podobno cukier brązowy czy trzcinowy nie jest wcale zdrowszy od białego.Podpinam się pod powyższe opinie, do słodzenia można cukier zastąpić miodem, szczególnie teraz w porze jesienno-zmiowej, będzie to łatwiejsze.Z cukrem jest chyba jak z papierosami, trzeba rzucić od razu, z dnia na dzień i nie mieć zapasowej torebki pod ręką.Inaczej efekt będzie marny, cukier też uzależnia.
Cukier trzcinowy zawiera magnez, potas, żelazo, wapń. Nie w dużych ilościach, ale jednak. Jest trochę zdrowszy od białego.
Trzcinowy cukier brązowy występuje w wersji jasnej i ciemnej. Im więcej melasy, która właśnie zawiera te pozytywne składniki wymienione wyżej, tym cukier jest ciemniejszy. W sprzedaży występuje kilka rodzajów cukru trzcinowego, m. in. Muscovado, a także Demerara.
Do wielu drinków dodaje się cukier trzcinowy.
Nie można go jednak traktować jako zamiennika cukru białego, oba w dużych ilościach są niezdrowe i ich spożycie należy ograniczać.
Zdecydowanie bardziej wolę cukier trzcinowy. Jest zdrowszy i smaczniejszy. Białego cukru używam bardzo rzadko. Prawie wcale. Ogólnie staram się używać cukru, zarówno brązowego jak i białego, jak najmniej.
Częściej stosuję cukier trzcinowy. Zdrowszy i smaczniejszy. Ale i tak bardzo rzadko używam cukru. Jak kupię paczkę to mam ją bardzo długo.
Myślę, że cukier to cukier. Nie ma znaczenia czy biały czy brązowy. Trzeba ograniczać. Ja osobiście stosuje ich zamiennie.
Cukier biały i brązowy mają jednakowy negatywny wpływ na zdrowie. Korporacje międzynarodowe pakują ogromne pieniądze w to, aby promować cukier trzcinowy, ponieważ zarabiają na tym. Ale cukier produkowany z buraków w Europie nie jest w niczym gorszy, a przynajmniej nie przejeżdża przez pół świata i nie przechodzi przez 500 par rąk, zanim trafi do twojej kuchni.
Jak np. mieszkasz W USA czy gdzieś w południowych ciepłych krajach i cukier trzcinowy masz na miejscu, wtedy lepiej jest jeść cukier trzcinowy.
Prędzej windows 10 będzie szybszy od linuxa, niż cukier stanie się zdrowy. Można jeść którykolwiek, ale nie za dużo. Lepiej węglowodany dostarczać do organizmu w formie naturalnej – z miodu, owoców czy niektórych rodzajów pokarmów.
Zdrowszy jest brązowy, czyli trzcinowy, ale jak tutaj już wyżej niektórzy zauważyli – to nadal cukier, więc nadal nie jest najzdrowszy dla naszego organizmu.
Gdy kupujecie ketchup, czekoladę czy inne produkty, które mają cukier – na opakowaniu jest podane, ile jest gram cukru na 100 gram produktu. Warto wybierać takie, gdzie jest mniej cukru. I zamiast słodzonych napojów, pić soki lub wodę mineralną z wyciśniętym samodzielnie sokiem z cytryny lub innych owoców.
Podobno cukier trzcinowy w tym jest lepszy od białego, że ma więcej wartości odżywczych.