Co oznacza zielony kał? Przyczyny zielonego stolca
Od czego może być zielony stolec? Co oznacza zielony kał? Czy to objaw jakiegoś poważnego problemu z układem pokarmowy? Co może być przyczyną zielonego koloru stolca?
6 Odpowiedzi
Przyczyną zielonego stolca, może być przedostająca się żółć, która zmienia kolor po dostaniu się do jelit. Jeżeli jest to jednorazowa sytuacja i nie występuje przy tym ból brzucha, to raczej nie ma powodu do obaw, ale jeśli stan się utrzymuje długo i powoduje przy tym inne dolegliwości to lepiej iść do lekarza. Nie zmienia to jednak faktu, że kolor ten może być spowodowany innymi czynnikami takimi jak: celiakia, zespół jelita drażliwego, choroby wątroby itp.
Innymi przyczynami mogą być na przykład pokarmy spożywane, na przykład duża ilość warzyw zielonych może spowodować taki kolor stolca.
Ja mam zawsze zielony stolec, jak jem dzień wcześniej szpinak. Szpinak barwi kał na zielono. Pewnie jakieś inne potrawy też. Chyba zupa szczawiowa też zabarwia.
A po burakach czy soku buraczanym mam czerwony kał. Raz się wystraszyłem, że mam krew, ale sobie przypomniałem, że jadłem buraki.
Jednorazowy incydent można zignorować, albo 2-3 takie wydarzenia. Ale jak np. masz to przez tydzień, to jest objaw problemów z układem trawiennym. Na pewno będzie badanie krwi i moczu i ewentualnie kału, a także lekarz może zlecić USG lub inne, bardziej zaawansowane badania.
Zielony kał może oznaczać, że jesteś ufo, bo ufoludki mają zielony kolor.
Zielony stolec może mieć wiele przyczyn. Choć sam w sobie nie jest zazwyczaj powodem do niepokoju, jego obecność może wskazywać na inne, leżące u podstaw problemy zdrowotne. Powszechne przyczyny zielonego stolca to spożywanie pewnych pokarmów, przyjmowanie pewnych leków lub infekcje.
Pokarmy takie jak szpinak, zielone barwniki i suplementy żelaza mogą powodować zielony stolec. Niektóre leki, takie jak antybiotyki, leki zobojętniające również powodować zielony kolor stolca. W niektórych przypadkach, dieta o wysokiej zawartości chlorofilu, taka jak dieta wegetariańska lub wegańska, może spowodować, że stolec będzie zielony.
Infekcje takie jak Salmonella, E. coli, Giardia i Rotavirus mogą również powodować zielony stolec. Dodatkowo, warunki takie jak zespół jelita drażliwego (IBS) i choroba zapalna jelit (IBD) mogą również powodować zielony stolec.
Jeśli obecność zielonego stolca utrzymuje się i rozwijają się inne objawy, ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem. Lekarz może zalecić dalsze badania i leczenie w razie potrzeby, w zależności od przyczyny zielonego stolca.
Ja ostatnio miałem zielony stolec stolec kilka razy i już wpadałem w panikę. Ale potem połączyłem fakty i to było zawsze dzień po tym, gdy jadłem cukinię 🙂 Raz jadłem placki z cukinii, a innym razem cukinię nadziewaną mięsem.
Po szpinaku też może być zielony kał, ale o tym już wiedziałem wcześniej.