Czy maślaki trzeba obierać do suszenia? Jak obiera się maślaki?
Czy maślaki trzeba obierać do suszenia? Czy też nie ma takiej potrzeby? Jeśli trzeba, to jak obiera się maślaki?
2 Odpowiedzi
Tak, maślaki obiera się do suszenia.
Najpierw trzeba je oczyścić za pomocą szczotki i soli. Sól przy okazji zmniejszy warstwę śluzu.
Następnie należy obrać je z tej mokrej warstwy za pomocą małego nożyka.
Tak przygotowane będą nadawać się już do suszenia.
Tak, jak nie obierzesz świeżych maślaków, to potem już ich nie obierzesz. Przed suszeniem muszą być obrane.
Obieranie zaczyna się od nóżki. Skórkę wraz z zabrudzeniami zeskrobujesz za pomocą nożyka. Potem trzeba oczyścić kapelusz i zdjąć z niego skórkę. Skórka łatwo odchodzi, jak ją podważysz nożem od dolnej strony kapelusza.
Jeśli jest problem, ponieważ maślaki są np. małe, można je lekko obgotować w wodzie z dodatkiem soli. Wtedy śluz z kapelusza zniknie i będzie łatwiej. Trzeba po obgotowaniu zalać zimną wodą.