Czy kuchnia turecka jest zdrowa?
Czy kuchnia turecka jest zdrowa? Czy w Turcji jest dobre jedzenie? Co Turcy jedzą na obiad? Jakie mięso tam się jada? Z czego słynie tureckie jedzenie?
1 Odpowiedź
W Turcji nie je się zdrowo. Nawet, jeśli posiłek stanowi akurat jakieś zdrowe danie, to co z tego, jeśli podaje się do niego biały chleb oraz słodzone napoje (np. colę)?
Niestety częstą praktyką jest w Turcji również smażenie na oleju słonecznikowym oraz dodawanie pasty salça do każdej kaszy czy pilawy. Ogólnie sporo tureckim gospodyń ma w zwyczaju gotowanie dań składających się głównie z węglowodanów.
Słyszałam również, że nie jest tam niczym dziwnym ciągłe jedzenie frytek na śniadanie.
Ale, że tak powiem, niestety 😛 tureckie jedzenie jest ponoć naprawdę bardzo smaczne.
Jednymi z najpopularniejszych tureckich dań obiadowych są domatesli pilav (ryż z pomidorami) oraz acem pilavı (ryż z mięsem jagnięcym duszony w rosole z dodatkiem cynamonu i pistacji).
Mięsami najczęściej jadanymi w Turcji są baranina i jagnięcina.
Tureckie jedzenie z całą pewnością słynie z intensywnych smaków i zapachów, które zawdzięcza m.in. chili, mięcie, kolendrze, kminowi rzymskiemu, pietruszce, cynamonowi i czarnuszce.