Z jakiego mięsa jest gyros?
Z jakiego mięsa jest gyros? Z jakiego mięsa zrobić gyros? Czym się różni gyros od kebaba? Czy gyros jest zdrowe?
1 Odpowiedź
Kebab jest narodową potrawą turecką. Nazwa ta określa soczyste i dobrze przyprawione mięso: baraninę, drób lub cielęcinę. Mięso to jest wykrawane z charakterystycznego pionowego rożna. Zwykle kebaba podaje się w chlebie typu pita albo bułce, z dodatkiem warzyw i ostrymi lub łagodnymi sosami. Mięso w kebabie powinno być dobrze przyprawione, aromatyczne i soczyste.
Gyros inaczej pita jest z kolei potrawą kuchni greckiej. Mięso, podobnie jak w przypadku kebaba, opieka się na dużym pionowym rożnie, obracającym się wokół własnej osi. Gdy jest gotowe do spożycia, kawałki mięsa są odcinane długim nożem lub specjalnym urządzeniem elektronicznym, przypominającym nóż. Mięso jest od razu szatkowane na plasterki o długości kilku centymetrów. W Grecji potrawa ta wciąż jest najpopularniejszym i najtańszym daniem fast food. Podaje się ją zwykle z sosem tzatziki, pomidorami i domowymi frytkami. Wszystkie składniki zawijane są w pitę, którą zwija się w rożek i podaje na wynos.
Choć nazwy te bywają stosowane wymiennie, to w rzeczywistości są to dwie zupełnie inne potrawy. Choć przygotowane w podobny sposób i z niemal analogicznych składników. Główną różnicę stanowią stosowane przyprawy. W greckim gyrosie dominują smaki czosnku, oregano i papryki. Natomiast w tureckim kebabie najbardziej wyczuwalny powinien być smak orientalnej kolendry, kardamonu i kminu rzymskiego.