Jak pokroić arbuza?
Jak pokroić arbuza? Jak powinno się pokroić arbuza, gdy mam gości? Jak kroić arbuza na przyjęcie? Jak prawidłowo jeść arbuza?
1 Odpowiedź
Warto skupić się na tym, żeby było to praktyczne podanie dla gości, żeby po prostu było wygodnie go jeść. Ale fajnie też, żeby przy okazji efektownie to wyglądało. Jest kilka trików, które warto wykorzystać, szczególnie sprawdzi się to dobrze na letnim party.
Pierwszy sposób:
Arbuza kroję na pół. Taką połówkę kładę płasko na desce, z obu stron odcinam końcówki. Kroję całość na około 2 cm paski. Następnie kroję takie same paski w drugą stronę. W ten sposób otrzymamy arbuzowe kosteczki. Na talerz przenoszę je pojedynczo. Jeśli chcecie zostawić arbuza w kształcie takiej pokrojonej półkuli, to najlepiej kroić już na talerzu, na którym ma zostać podany.
Drugi sposób:
Ten sposób jest świetny z patyczkami do lodów. Połówkę arbuza kroję na pół. Odcinam końcówki i kroję plastry. Nożem robię delikatne nacięcie w skórce, a następnie wpycham patyczek do lodów. Szczególnie dzieci uwielbiają takie rozwiązanie:)
Trzeci sposób:
Tutaj przydadzą się wykałaczki i łyżka do robienia kulek z owoców lub gałkownica do lodów. Kroje całego arbuza na ćwiartki i z tego robię kulki arbuzowe. Układam w miseczce i wkładam wykałaczki.