Jakie dania są popularne w Prowansji we Francji?
Jakie dania są popularne w Toskanii we Prowansji? Z czego słynie Prowansja? Co się je we francuskiej Prowansji? Jakie produkty są tam najłatwiej dostępne? Co znajduje się w codziennej diecie mieszkańców Prowansji?
WorldNotSoGreat odpowiedział(a) na pytanie 27 listopada 2022
1 Odpowiedź
Latem w Prowansji była moja matka i mówiła, że będąc tam na pewno warto spróbować takich dań i przysmaków jak:
- le tian provençal (prowansalski tian), czyli taki łatwiejszy rodzaj ratatouille,
- tapenade, czyli pasta z zielonych lub czarnych oliwek ucierana w moździerzu z dodatkiem czosnku, kaparów i anchois,
- aioli, tj. przepyszny sos czosnkowy,
- montélimar nougat (nugat prowansalski) przygotowywany z migdałów, pistacji, cukru, miodu lawendowego, białka jajka i wanilii,
- omlet z truflami,
- bouillabaisse będąca gęstą zupą rybną,
- daube (gulasz prowansalski),
- les pieds-paquets, czyli nogi jagnięce i kulki z flaków nadziewane boczkiem, pietruszką i czosnkiem,
- zupa pistou przygotowywana z fasoli, groszku i różnych innych warzyw, oliwy z oliwek, makaronu i, oczywiście, sosu pistou,
- petit farcis, czyli warzywa (najczęściej pomidory, cukinia, papryka, cebula i bakłażany) nadziewane mieszanką mięsa mielonego, ryżu (lub bułki tartej) i przecierów warzywnych przyprawionych ziołami prowansalskimi, niekiedy z dodaną na koniec mozzarellą lub serem kozim.
WorldNotSoGreat odpowiedział(a) na pytanie 27 listopada 2022