Czy cukierki trufle są z grzybów?
Czy cukierki trufle są z grzybów? Z czego zrobione są trufle cukierki? Jaki mają skład? Czy dzieci mogą jeść trufle?
2 Odpowiedzi
Nie zawsze. Wiele takich cukierków tylko tak się nazywają, ale nie mają grzybów w składzie, tylko jakąś masę cukrową.
Tutaj masz skład cukierków „Trufle z Wawelu” firmy Wawel:
cukier, czekolada 16,6% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny (shea), emulgator: lecytyny (z soi)], serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 7,5%, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny (palmowy, kokosowy), śmietanka kremowa (z mleka), orzeszki arachidowe, mleko zagęszczone słodzone (mleko, cukier), mleko w proszku pełne, spirytus, emulgator: lecytyny (z soi); substancja utrzymująca wilgoć: inwertaza; aromat naturalny, nasiona sezamu, wafle [mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, tłuszcz roślinny (palmowy), sól].
Nigdzie w tym składzie nie widzę trufli – to jest tylko nazwa.