Czy można zamrozić pieczarki?
Czy można zamrozić pieczarki? Jeśli tak, to jak je mrozić? Czy lepiej mrozić je surowe, czy smażone? I jak się potem je rozmraża? Czy rozmrozić w lodówce, czy poza lodówką? W czym je mrozić?
3 Odpowiedzi
Można je zamrozić, ale nie wiem jak się rozmrożą i czy będą dobre.
Tak, pieczarki można mrozić; nadają się do tego bardzo dobrze.
Należy pamiętać, aby pieczarki najpierw poddać blanszowaniu, bo surowe po rozmrożeniu straciłyby swoje walory smakowe. Tak przygotowane należy najpierw wyłożyć na tackę na płasko i włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a po tych kilku godzinach można przełożyć je do pudełek na żywność lub woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności.
Pieczarki można przechowywać w zamrażarce maksymalnie 6 miesięcy.
Zamrożonych pieczarek nie rozmrażamy; należy wrzucić je bezpośrednio do wrzącej wody lub poddać duszeniu.
Tak, można zamrozić pieczarki. Przed zamrożeniem należy je jednak odpowiednio przygotować. Najpierw pieczarki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie, można je pokroić na plasterki lub zostawić w całości.
Pieczarki można też najpierw podsmażyć na patelni, a potem ostudzić, a po ostygnięciu można je przenieść do pojemnika lub torebki do zamrażania. Zamrożone pieczarki zachowują swoje walory smakowe i można je przechowywać w zamrażarce do kilku miesięcy.
Moja mama mrozi zawsze podsmażone pieczarki.