Jak upiec udziec z indyka?
Jak upiec udziec z indyka? Jak się piecze udko z indyka w piekarniku? Czy upiec w rękawie? Znacie jakieś przepisy na pieczony udziec z indyka, aby był smaczny i soczysty? Jak upiec uda indyka? Czym przyprawić?
1 Odpowiedź
Jeśli chcesz upiec soczysty i pyszny udziec z indyka to przede wszystkim w pierwszej kolejności należy go umieścić w marynacie na minimum 6 godzin.
Na początek mięso umyj pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem papierowym. Przeciśnij przez praskę cztery ząbki czosnku, umieść w misce i dodać łyżkę miodu oraz łyżkę musztardy. Dodaj dwie łyżki oliwy albo oleju roślinnego. Do tego dodaj jedną łyżkę słodkiej papryki, jedną łyżkę majeranku, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki ostrej papryki oraz płaską łyżeczkę soli. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i pokryj nią mięso. Zawiń je. Możesz też związać nicią wędliniarską. Następnie owiń wszystko folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 6 godzin.
Piekarnik należy nagrzać do 175 stopni Celsjusza (grzanie góra/dół). Mięso wyjmij z folii i umieść na blaszce do pieczenia. Blaszkę umieść na środkowej półce piekarnika. Piecz przez 90 minut. W tym czasie dwa razy polej mięso sosem, które powstanie na blaszce i raz, w połowie pieczenia obróć mięso na drugą stronę. Jeśli zauważysz, że mięso za bardzo podpieka się od góry to możesz je przykryć folią aluminiową.