Domowe ciasteczka – przepisy
Jakie ciasteczka, rogaliki i inne małe przekąski robicie i lubicie? Zamiast typowych ciast, takie które można zabrać do pracy czy szkoły?
7 Odpowiedzi
Rogaliki to moja specjalność 🙂 rogaliki z powidłami , kremami, polane czeklada czy też lukrem.
Są łatwe do zrobienia i pyszne
Moje ulubione 🙂
Ciasteczka waniliowe
Składniki:
250 g masła,
250 g cukru,
2 jajka,
szczypta soli,
500 g mąki,
pół łyżeczki esencji waniliowej w proszku.
Wykonanie ciasteczek:
Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajka i aromaty. Zamieszać. Dodać mąkę i zagnieść na elastyczną masę.
Z otrzymanego ciasta wykroić dowolne kształty, lub palcami uformować z niego kulki, a następnie je spłaszczyć.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
Najprostsze ciasteczka są najpyszniejsze 🙂
Ja robię rogaliki z dżemem lub serem, kruche maślane ciasteczka, ciasteczka z otrębów z bakaliami i miodem, babeczki z różnymi masami a czasem andruty czyli wafle przekładane masą 🙂
Ja polecam sakiewki marchewkowe z dżemem, mam zapisany w zeszycie taki przepis.
To bardzo fajny przepis na domowe ciasteczka.
Potrzebne składniki:
- 3 spore marchewki
- 25 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- dżem jabłkowy lub śliwkowy
- cukier puder, żeby posypać potem
Sposób przygotowania:
Na blachę z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Marchewki trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach (lub użyć robota kuchennego).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie wysypać mieszankę na stolnicę, dodać cukier waniliowy, margarynę posiekać nożem razem z mąką, dodać startą marchewkę i zagnieść ciasto na jednolitą masę, uformować kulę. Tę kulę wstawiamy do lodówki na około godzinę czasu.
Ciasto trzeba rozwałkować, aby miało grubość 1 do 1.5 mm. Pokroić na kwadraty 5×5 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę dżemu i zawinąć naprzeciwległe boki (tak jak powstaje koperta), każde dwa boki zlepić na końcach. Sakiewki ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Od siebie dodam jeszcze kokoski. Przepis jest banalnie prosty. Gdy nie do końca wyjdzie mi biszkopt, typu pokruszy się, albo z jednej strony mocniej przypiecze, to nadające się do zjedzenia ciasto kroję na małe prostokąty. Maczam w zrobionej wcześniej masie z mleka, cukru i kakao a następnie w wiórkach kokosowych. Pozostawiam do ostygnięcia i mam gotowe, domowej roboty smaczne ciasteczka 🙂
Może niekoniecznie do pracy czy szkoły, ale często w domu robimy gofry, które można jeść na ciepło lub na zimno. Z masą, bitą śmietaną, dżemem, z czym kto lubi
Ja polecam ciasteczka cynamonowe;
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g mąki
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki cynamonu
Wszystko razem wymieszać rozwałkować i wykrawać różne kształty piec 15 minut w 180 stopni.Polecam.
Robisz je z ciasta francuskiego czy masz jakiś własny przepis?