Uczulenie na gluten – badania, co jeść, jaki chleb?
W przypadku nietolerancji glutenu (uczulenia na gluten) jakie badania trzeba zrobić, aby mieć pewność, że to jest to? A jak się okaże, że rzeczywiście ma się uczulenie na gluten (nietolerancję glutenu) z jakich pokarmów trzeba zrezygnować? Można wtedy jeść chleb? Jeśli tak, to jaki? Bo chyba nie każdy?
7 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/39ed398f819d08f2838df8ffeb593296?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F39ed398f819d08f2838df8ffeb593296.jpg&r=g)
Chyba masz na myśli nietolerancję pokarmową glutenu, a nie uczulenie na gluten. To są dwie różne rzeczy i nie słyszałem jeszcze nigdy, aby ktoś był uczulony na gluten.
Jedz chleb żytni zamiast chleba pszennego i to już rozwiąże sporo problemu. Musisz też zrezygnować z wielu płatków śniadaniowych i wielu innych pokarmów.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/9d08815d1b3da489ca29063e0b0e7417?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F9d08815d1b3da489ca29063e0b0e7417.jpg&r=g)
Jak nie możesz jeść glutenu, ponieważ masz nietolerancję, albo cierpisz na jakąś chorobę niepozwalającą na spożywanie glutenu, na pewno możesz spożywać następujące zboża:
kukurydza, proso, ryż biały i ryż brązowy, gryka, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie nie zawierających glutenu(np. kasza gryczana, jaglana z prosa). Oczywiście skoro ryż nie zawiera glutenu, to możesz jeść też płatki ryżowe, ponadto skrobię kukurydzianą, skrobię z tapioki i skrobię ryżową, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, chleb i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie (można samodzielnie zrobić) oraz kupne oznakowane znakiem „Przekreślonego Kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami),.
Można też dostać w sklepach bezglutenową bułkę tartą. Popcorn również jest bezglutenowy, bo to kukurydza, wymieniona już powyżej.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/2401894580a73e17f7f4abb15bb283ad?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F2401894580a73e17f7f4abb15bb283ad.jpg&r=g)
Możesz też jeść wszystkie warzywa, w tym ziemniaki. Strączkowane też. Nie mają one glutenu. Pomidor, ogórek, marchewka, brokuł, kalafior, kapusta.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/9251fbe5e09cc7ce6a1fb86bc6bef8ec?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F9251fbe5e09cc7ce6a1fb86bc6bef8ec.jpg&r=g)
Ktoś tam wyżej pisał, że chleb żytni. Żyto zawiera gluten. Więc nie można. Owies też zawiera gluten. I na gluten chyba może być alergia, nie tylko nietolerancja. Pszenica durum, orkisz też mają gluten. Kasza jęczmienna, kasza manna, kasza kuskus także mają gluten, trzeba zrezygnować.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/703cfdaf0cd039facefa6026c8d1c2c3?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F703cfdaf0cd039facefa6026c8d1c2c3.jpg&r=g)
W kwestii problemów z glutenem – to może być nietolerancja, a może być celiaklia. Celiaklia jest znacznie gorsza. Najlepiej się zbadać. I uważać z tym glutenem.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/fa23769a20fddcf1f70a51482bb1c1e3?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Ffa23769a20fddcf1f70a51482bb1c1e3.jpg&r=g)
W przypadku uczulenia na gluten czy celiaklii będziesz mieć bardzo ograniczoną dietę.
Ale pamiętaj, aby się dobrze wybadać, zanim zrezygnujesz z glutenu w diecie. Gluten sam w sobie nie jest szkodliwy i człowiek wyewoluował właśnie w tym kierunku, aby gluten trawić. Więc jak ktoś nie trawi glutenu, to trochę tak jakby był wstecz w stosunku do ewolucji. Może np. więcej genów neandertalskich niż homo sapiens. Może kiedyś zrobi się szersze badania na ten temat.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/85803/1692448606-bpthumb.png)
Jeśli podejrzewasz u siebie uczulenie na gluten, powinieneś skonsultować się z lekarzem, który prawdopodobnie zaleci kilka badań. Najpierw można zrobić badanie krwi, które poszukuje przeciwciał przeciwko glutenowi. Jeśli wyniki są niejednoznaczne, może być konieczne wykonanie biopsji jelit, aby potwierdzić diagnozę.
Jeśli chodzi o dietę, osoby uczulone na gluten powinny unikać produktów zawierających gluten, takich jak pieczywo z pszenicy, żyta i jęczmienia.
Można jednak jeść chleb bezglutenowy, który jest dostępny w wielu sklepach spożywczych. Chleb bezglutenowy może być wykonany z różnych mąk, takich jak mąka z ryżu, kukurydzy, amarantusa czy gryki.
Wykluczenie glutenu z diety oznaczać unikanie wszelkich produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i ich pochodne. Obejmuje to większość rodzajów chleba, makaronów, ciastek i piwa.
Warto jednak pamiętać, że wiele produktów, które nie są oczywiste, takich jak sosy, buliony, a nawet niektóre leki, mogą zawierać gluten. Zawsze warto sprawdzić etykiety produktów.