Czy marchewka jest zdrowa?
Czy marchewka jest zdrowa? Czy jecie marchewkę regularnie? Jeśli tak, to jaką? Na surowo w ramach surówki, czy ugotowaną? Co daje marchewka? Czy warto jeść marchewkę?
6 Odpowiedzi
Marchewka jest zdrowa, zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej, tak więc możesz sobie spokojnie jeść. Jest takie zabawne przysłowie, że królik nie chodzi w okularach bo je marchewkę a to dlatego, że marchewka ma dużo witaminy A i jest dobra dla oczu.
No pewnie, że marchewka jest zdrowa. Jak każde warzywo. Warto jeść marchewki. Najlepiej surowe, bo wtedy mają wszystkie witaminy itd. Podczas gotowania, smażenia i pieczenia pewnie coś tam traci. Ale na pewno nie wszystko.
Super zdrowa, tania i można ją przygotować na wiele sposobów: wyciskać soki, surówki, wrzucić do zupy, upiec w piekarniku z innymi warzywkami, upiec w chlebie no i oczywiście chrupać świeżą marchewę! Ma dużo wartości odżywczych i jak się je dużo marchewki, to poprawia się koloryt skóry. 😀
Ogólnie jest zdrowa, posiada dużo witamin, które są niezbędne człowiekowi do życia. Niestety posiada również lektyny, więc z tym byciem tak w 100% zdrową, to bym nie szalał.
Lektyny są to takie białka, które są wytwarzane przez rośliny (warzywa i owoce), które mają za zadanie ochraniać je przed zjadaniem. Lektyny przedostają się do krwioobiegu poprzez jelita. Stamtąd trafiają do dowolnych komórek ciała, gdzie się z nimi łączą. W ten sposób organizm przestaje rozpoznawać własne komórki i je atakuje.
Wysokie spożycie lektyn, może prowadzić do chorób autoimmunologicznych. Chociażby takich jak cukrzyca typu 1, oczywiście jest ich więcej, ale nie ma co wyliczać.
Przy tej okazji warto jednak zwrócić uwagę, że jeśli spożywa się ich naprawdę dużo, to lektyny mogą uszkodzić wyściółkę jelita, albo porządnie zakłócić metabolizm. Istnieje jednak przypuszczenie, że w odpowiednich ilościach mogą pomagać w zwalczaniu nowotworów. Natomiast, co do ostatniego zdania, nie ma jeszcze konkretnych wyników, które by potwierdzały tą teorię.
Dlatego warto jest ogólnie spojrzeć na listę warzyw i owoców, które posiadają jak najmniej lektyn i spożywać głównie te.
Marchewka jest zdrowa. ? Trzeba jeść regularnie tak jak inne warzywa i owoce, ale w rozsądnych ilościach. Co za dużo to nie zdrowo, dotyczy to każdego typu pokarmu.
Marchewki są dobrym źródłem witamin A, C i K, a także błonnika i potasu. Zawierają również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie przed niektórymi chorobami przewlekłymi. Ponadto, ich naturalna słodycz oznacza, że mogą być świetnym dodatkiem do przepisów, bez konieczności dodawania cukru.
Podczas gdy marchew jest ogólnie uważana za zdrową, ważne jest, aby pamiętać, że nadal jest to pokarm o wysokiej zawartości węglowodanów.
Oznacza to, że powinny być spożywane z umiarem, jeśli próbujesz schudnąć lub zarządzać cukrzycą. Marchew może być również zagrożeniem dla małych dzieci, więc pamiętaj, aby pokroić je na małe kawałki, jeśli podajesz je dzieciom.