W czym są proteiny? Gdzie występują?
W czym występują proteiny? Gdzie jest najwięcej protein? Jakie pokarmy / substancje mają najwięcej protein? Gdzie jest największa zawartość protein?
4 Odpowiedzi
Proteiny to inaczej białka. Najlepsze są te, które są zawarte w produktach odzwierzęcych, bo są pełnowartościowe. Najwięcej protein jest zawarte w mięsie, jajach, mlekach i produktach mlecznych (np. w śmietanie, kefirze). W produktach nie pochodzących od zwierząt jest mniej protein, ale całkiem sporą ich ilość zawierają rośliny strączkowe, soczewica, orzechy i zboża.
Moim najczęstrzym źródłem białka są orzechy i nasiona strączkowe, soczewica, groch i fasola. Staram się nie jeść mięsa, ale mimo to udaje mi się utrzymać dobry poziom białka.
No i poza tym jogurty, nabiał, jajka itp.
Zapychanie się mięsem i argument, że dodaje ono najwiecej energii to mit, który już dawno został obalony. Jest wielu sportowców, którzy mają super wyniki w sporcie będąc na diecie warzywnej albo wegetariańskiej. Oczywiście, żeby biznes mięsny się kręcił utrzymuje się, że trzeba jeść codziennie mięso, ale to wcale nie prawda.
Proteiny są w naszym organizmie i budują na przykład mięśnie. Więc mają je zwierzęta, tak samo jak my. A także nasiona strączkowe.