Czy gotowanie / pieczenie w folii jest zdrowe?
Czy gotowanie i pieczenie w folii jest zdrowe dla organizmu? Mam na myśli oczywiście takie folie, które są dopuszczone do kontaktu z żywności i odporne na wyższe temperatury.
5 Odpowiedzi
Z tego co wiem, jest to zdrowe. Ogranicza się w ten sposób ilość spożywanego tłuszczu, a przy tym jest mniejsza szansa na spalenie potrawy.
Jak najbardziej gotowanie czy pieczenie w folii jest zdrowe, ale musi być to specjalna folia do gotowania, a nie byle jaka folia. Kupiona w bezpiecznym źródle z odpowiednimi atestami.
U nas od kilkunastu lat się od czasu do czasu piecze coś w folii i jak na razie nikt nie umarł.
Ja sobie nie wyobrażam pieczenia w folii. Niby jest ona dopuszczona do kontaktu z żywnością ale i tak mi się zawsze wydaje, że jakieś cząsteczki plastiku zostają w jedzeniu. Jedzenie plastiku chyba nigdy nie było pożyteczne. Lepiej kupić sobie dobre naczynie żaroodporne i przykrywać pieczenie szklaną pokrywą.
Jakieś dwa lata temu słyszałam, że WHO przestrzegało przed używaniem folii aluminiowej. Zarówno w celach podgrzewania w niej żywności i pieczenia, ale również trzymania w tym produktów spożywczych. Z takiej folii przenika aluminium do jedzenia a co za tym idzie aluminium przenika do naszego organizmu.