Czy wodorosty są jadalne? Czy są zdrowe?
Czy dobrze myślę, że wodorosty są jadalne? Chyba na Dalekim Wchodzie to jest jeden z większych składników diety, prawda?
Czy wodorosty są zdrowe, jeżeli są jadalne?
3 Odpowiedzi
Wodorosty są jadalne i w takich krajach jak Japonia czy Korea są daniem bardzo powszechnym. Są one bardzo zdrowe.
Wodorosty są jadalne i są dobre, ale w naszym klimacie jest ciężko o dobrej jakości wodorosty. W takich krajach jak Polska, gdzie jest malutkie morze i nie ma dostępu do oceanu, taniej jest jeść zieleninę hodowana w ziemi, warzywa i owoce lokalne oraz niewielkie ilości mięsa.
Wodorosty są jak najbardziej jadalne i bardzo zdrowe. Wodorosty to termin bardzo ogólny, który reprezentuje wiele gatunków roślin morskich i dużych glonów. To tak jak słowo „drzewo” – mamy wiele gatunków drzew i każde z nich charakteryzuje się czymś innym. Niektóre wodorosty są malutkie, a inne tworzą podwodne lasy. Zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze, zaliczane są do kategorii superfood. Pierwiastki, w której obfitują najbardziej to potas i jod.
Oto najczęstsze rodzaje wodorostów według koloru:
- Zielone Wodorosty (Chlorofity) – Sałata Morska, Umibudo
- Wodorosty brunatne (Faeophytes) – Kombu, Wakame, Arame, Hijiki
- Wodorosty czerwone (Rhodophytes) – Nori, Dulse, Irlandzki mech