Czym zastąpić cukier kokosowy? Co zamiast cukru kokosowego?
Czym zastąpić cukier kokosowy? Jaka będzie dobra alternatywa dla cukru kokosowego, gdy nie dysponuję takowym? Czy znacie jakieś zamienniki cukru kokosowego?
4 Odpowiedzi
Jeśli chcesz go zamienić z czymś nadal zdrowszym niż cukier to możesz zamienić go z erytritolem, maltitolem, fruktozą i innymi takimi bajerami. Ale wydaje mi się że z tego wszytskiego kokosowy jest najsmaczniejszy.
Skoro pytasz o zamiennik cukru kokosowego to zapewne biały oraz brązowy cukier odpadają. W takim razie moim zdaniem najlepszą alternatywą będzie ksylitol. Jest łatwo dostępny i cena również jest przystępna.
Jest sporo zamienników dla cukru kokosowego i wszystkie mogą być naturalnego pochodzenia. Oto one:
- Syrop klonowy ma naturalny, słodki smak i niższy indeks glikemiczny niż biały cukier. Jest bogaty w minerały, takie jak magnez, wapń, cynk i potas. Można go używać w wypiekach i deserach.
- Miód jest naturalnym słodzidłem, które ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Można go stosować w deserach, napojach i różnych potrawach.
- Cukier trzcinowy jest nieoczyszczonym cukrem, który zawiera więcej minerałów niż biały cukier. Ma słodki smak i można go stosować jako zamiennik cukru kokosowego w wypiekach i deserach.
- Syrop agawy ma niższy indeks glikemiczny niż cukier kokosowy i jest bogaty w fruktozę. Można go stosować w deserach, napojach i potrawach.
Xylitol to naturalny alkohol cukrowy, który ma niższą kaloryczność niż cukier kokosowy i jest odpowiedni dla diabetyków. Można go stosować w wypiekach, deserach i napojach. Możesz go użyć zamiast cukru kokosowego.