Co jest zdrowsze – masło czy margaryna?
Co jest zdrowsze – margaryna czy masło? Co ma więcej cholesterolu? Co ma więcej witamin i minerałów? Czym różni sę masło od margaryny? Jakie są różnice między masłem a margaryną?
7 Odpowiedzi
Już po samym smaku możesz rozpoznać, ze masło jest zdrowsze, bo ma bardziej naturalny smak. A margaryna to nie wiem z czego jest zrobiona. A wśrdód różnych rodzajów maseł najzdrowsze jest masło klarowane.
No masło jest na bank dużo samczniejsze. Magraryna jest taka śliska. Ale są specjalne niskokaloryczne margaryny jak ktoś ma problem z waga albo z holesterolem.
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Masło zaleca się podawać niemowlętom, dzieciom i kobietom w ciąży a następnie karmiącym piersią. Seniorzy i osoby z chorobami układu krążenia powinny zdecydować się na margarynę.
Jeżeli jesteś zdrową, młodą osobą to możesz spożywać zamiennie masło i margarynę. I jedno i drugie ma coś dobrego… i złego.
Jeśli patrzysz na zdrowie, to margaryna jest lepszym wyborem. Ma ona mniej tłuszczów nasyconych i nie zawiera tłuszczów trans. Jednak masło ma również pewne korzyści zdrowotne. Zawiera witaminy A, D i E, a także kwasy tłuszczowe omega-3. Tak więc, jeśli patrzysz na czysto odżywczy punkt widzenia, masło jest lepszym wyborem.
Masło jest wytwarzane ze śmietany, a więc zawiera tłuszcze nasycone. Zawiera jednak również witaminy A, D, E i K. Margaryna jest produkowana z olejów roślinnych, a więc zawiera tłuszcze nienasycone. Może również zawierać tłuszcze trans, które są niezdrowe.
Niektóre badania wykazały, że masło może być faktycznie zdrowsze niż margaryna, podczas gdy inne badania pokazują coś przeciwnego. To naprawdę zależy od osoby i tego, jak wygląda jej ogólna dieta.
Moim zdaniem trzeba czasem jeść jedno, a czasem drugie. A margaryny kupować tylko bez tłuszczów trans, takie dobrej jakości margaryny pomagają w walce z cholesterolem.
Istnieje wiele dyskusji na temat tego, które z nich jest lepsze dla Ciebie – masło czy margaryna. Masło jest produktem naturalnym, wytwarzanym ze śmietany, natomiast margaryna jest żywnością przetworzoną, wytwarzaną z olejów roślinnych.
Niektórzy uważają, że masło jest lepsze dla Ciebie, ponieważ jest produktem naturalnym i zawiera witaminy A, D i E. Margaryna, z drugiej strony, ma wysoką zawartość tłuszczów trans, które zostały powiązane z chorobami serca – ale nie każda. Niektóre nie mają takich tłuszczów.
Kwestia, co jest zdrowsze – masło czy margaryna, jest skomplikowana i zależy od wielu czynników.
Masło jest naturalne i zawiera witaminę A i tłuszcze rozpuszczające witaminy, ale jest również bogate w nasycone tłuszcze, które mogą zwiększyć poziom cholesterolu.
Margaryna może mieć mniej nasyconych tłuszczów, ale niektóre rodzaje zawierają niezdrowe tłuszcze trans.
Zdrowa dieta powinna uwzględniać spożycie obu rodzajów produktów w ograniczonych ilościach.