Co jest zdrowsze – cukier czy słodzik?
Co jest zdrowsze – cukier czy słodzik? Czy cukier jest zdrowszy, czy słodzik jest zdrowszy? Czy lepiej używać cukru, czy słodzika? Czego używacie?
5 Odpowiedzi
Ogólnie nie używam ani cukru, ani słodzika, no chyba, że do ciasta, ale wtedy to po prostu dodaję cukru z buraka cukrowego. Natomiast jest jeszcze cukier trzcinowy. A pośród słodzików można znaleźć takie, które są ze stewii, albo takie jak ksylitol, bądź syntetyki acesulfam i aspartam (a to jeszcze nie wszystkie). Gdybym miała wybrać któryś ze słodzików, to najprędzej ten ze stewii, bo wydaje mi się najzdrowszy, bądź ewentualnie ksylitol.
W przypadku acesulfamu i aspartamu spotkałam się z opinią, że nie są one bez znaczenia dla zdrowia człowieka i mogą mieć niekorzystny wpływ i nie chodzi tylko o nadwagę.
Najlepiej jest odstawić cukier i słodziki. Ale gdybym miał wybrać, to wybrałbym naturalny słodzik, tylko przy np. stewii trzeba się przyzwyczaić do jej smaku w kawie, czy herbacie. Bo jest taki sobie, przynajmniej na początku, a potem nawet całkiem smakuje.
Oprócz tych dwóch opcji masz jeszcze bardzoo dużo naturalnych zamienników takich jak ksylitol albo cukier kokosowy. Są one oczywiście trochę droższe, ale to też sprawia, że tak dużo się ich nie zużywa.
Ja używam brązowego cukru, ale takiego morkrego, czy jak to nazywają żywego. No i miodu. Do wypieków, do kawy do deserów.
Myślę, że najlepszym zamiennikiem cukru będzie stewia albo maltitol. Ogólnie zasada jest taka – zarówno z cukrem, jak i ze słodzikami nie można przesadzić. Im więcej tym gorzej. Najlepiej nie spożywać ich wcale albo w bardzo małych ilościach.