Jak gotować ryż brązowy?
Jak gotować ryż brązowy? W jaki sposób powinno się gotować ryż brązowy? Jak gotujecie brązowy ryż? Wiem, że powinno się go gotować trochę dłużej od białego, ale ile dłużej? W jaki sposób sprawić, by ryż brązowy dobrze mi się ugotował?
2 Odpowiedzi
Z ryżem to zawsze na dwa uda – albo się uda albo się nie uda. Ale ogólnie na szklankę brązowego ryżu daję 3 szkolanki wody dodaję sólna początku i na początku gotuję na trochę większym ogniu a później jak zacznie się gotować zmniejszam na na tyle mały ogień żeby tylko trochę bulgotało. No i tak z pół godzinki niestety, ale się opłaca, bo brązowy ryż jest zdrowy.
Mój sposób na gotowanie ryżu brązowego: wstawiam wodę, raczej tak na oko, żeby było jej na tyle dużo, że jak ryż nabierze wody, to żeby jeszcze jej tam trochę było. Dodaję około łyżeczkę soli. Doprowadzam wodę do wrzenia. W międzyczasie ryż opłukuję kilka razy. Jak już woda się zagotuje wrzucam do niej ryż i gotuję około 5 minut dłużej niż jest to zalecane na opakowaniu. Gotuję na średnim ogniu. Jak gotuje się za bardzo to przykręcam, jak za mało to zwiększam ogień. Trzeba to wyczuć. Co jakiś czas mieszam ryż w trakcie gotowania. Jak minie czas to odcedzam. Gotowe.