Czym zastąpić proszek do pieczenia? Alternatywa proszku do pieczenia
Czym zastąpić proszek do pieczenia? Jaka jest alternatywa proszku do pieczenia? Co zamiast proszku do pieczenia można zastosować? Jakie są zamienniki proszku do pieczenia?
5 Odpowiedzi
Proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną. Tylko jeśli dajesz łyżeczkę proszku do pieczenia, to sody oczyszczonej weź pół łyżeczki. Niektórzy nawet podają, że 1/4 łyżeczki, ale moim zdaniem to za mało. Pół łyżeczki powinno być ok.
Mało kto wie, że dobrą alternatywą proszku do pieczenia jest alkohol. Szczególnie dobrze sprawdzi się tutaj rum bądź koniak. Tylko upewnij się, że ciasta nie będzie jeść ktoś, kto ma problem z alkoholem.
Sam możesz zrobić proszek do pieczenia. Proszek do jedzenia to soda i regulatory kwasowości.
Tak więc weźmiesz sodę, kilka kropel cytryny lub trochę kwasku cytrynowego (albo jedno i drugie). Możesz też dodać odrobinę octu i mleka, bądź maślanki zamiast mleka.
W ciastach dojrzewających można zastosować amoniak zamiast proszku do pieczenia. Doskonałym przykładem są pierniki – w nich amoniak się sprawdzi.
Stosowanie amoniaku powoduje, że produkt jest bardziej chrupki. Proszek do pieczenia tego nie spowoduje. Lepiej się też mrozi produkt po zastosowaniu amoniaku.
Proszek do pieczenia jest chemicznym rozczynnikiem (środkiem zwiększającym objętość). Tworzy gazowy dwutlenek węgla, który pomaga ciastom, ciasteczkom i innym wypiekom rosnąć.
Możesz go zastąpić:
1. Wodorowęglanem sodu i śmietanką winną lub
2. Mąka samorosnąca