Jak rozpuścić żelatynę do masy?
Jak rozpuścić żelatynę do masy? W jaki sposób rozpuścić żelatynę, aby nie było grudek? Do masy serowej, śmietanowej czy jakiejkolwiek innej masy. Jak rozpuszczanie żelatynę?
1 Odpowiedź
Żelatyna często przydaje się w kuchni, więc warto wiedzieć, jak jej prawidłowo używać, żeby nasze ciasta i desery były super 🙂
Żelatynę w proszku mieszamy w misce, następnie dajemy niewielką ilość chłodnej wody. Wystarczy kilka łyżek, żeby żelatyna całkowicie się zanurzyła. Odstawiamy naczynie na ok 10 minut, żeby nas roztwór napęczniał. Następnie podchodzimy do podgrzewania żelatyny. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej bo wtedy mamy pewność, że jej nie zagotujemy a to jest zakazane. Do rozpuszczenia żelatyny wystarczy 50 stopni C. Całość ciągle mieszamy, kiedy wszystko nam się ładnie rozpuściło/połączyło masa jest gotowa do dalszych działań. Nie należy zwlekać z jej użyciem.
Jeśli chodzi o masy serowe, bite śmietany itp. Przed bezpośrednim dodaniem żelatyny do ciasta/deseru warto do naszej miski dodać troszkę danej masy np. serka, żeby wyrównać temperaturę mas. Rozmieszać to porządnie i dopiero dodać do całości masy. Wtedy masa wyjdzie super gładka i nie będzie żadnych grudek.