Czy kuchnia chińska jest zdrowa? Czy jest kaloryczna?
Czy kuchnia chińska jest zdrowa? Czy warto jeść dania kuchni chińskiej? Czy kuchnia chińska jest kaloryczna? Co zjeść u Chińczyka? Czy jedzenie typu „chińczyk” jest zdrowe?
4 Odpowiedzi
Kuchnia chińska jest raczej zdrowa, ale to wszystko zależy co zjemy. Warto wybierać potrawy nie smażone na głębokim oleju, z dużą zawartością warzyw i z ryżem. Takich dań w tej kuchni jest naprawdę dużo. Przyprawy które używane są w kuchni chińskiej są bardzo zdrowe, szczególnie imbir
Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ zależy to od wielu czynników. Na przykład niektóre chińskie potrawy są bardzo bogate w sól, tłuszcz i kalorie, podczas gdy inne mają stosunkowo niską zawartość tych składników odżywczych. Ogólnie rzecz biorąc, kuchnia chińska jest jednak zdrowsza niż wiele innych rodzajów kuchni, dzięki wykorzystaniu świeżych składników i minimalnej obróbce.
Dla przykładu jedną z najmniej zdrowych jest kuchnia amerykańska, gdzie je się ogromne ilości wołowiny oraz mocno słodzonych rzeczy.
Wielu ekspertów uważa, że kuchnia chińska może być ogólnie uznana za zdrową, zwłaszcza w porównaniu z innymi popularnymi kuchniami, takimi jak amerykańska czy włoska.
Jednym z powodów, dla których kuchnia chińska jest często uważana za zdrową, jest fakt, że zazwyczaj zawiera różnorodne świeże warzywa i chude źródła białka. Ponadto, chińskie metody gotowania, takie jak gotowanie na parze i smażenie z mieszaniem, są zwykle zdrowsze niż smażenie na głębokim oleju lub używanie dużych ilości oleju.
Oczywiście, nie wszystkie chińskie potrawy są takie same. Niektóre z nich mogą mieć wysoką zawartość sodu lub tłuszczu, więc zawsze ważne jest, aby sprawdzić fakty żywieniowe przed zamówieniem. Ogólnie jednak, kuchnia chińska może być zdrową i smaczną opcją.
W Chinach je się dużo warzyw, ale w niektórych regionach wszystko smaży się w głębokim tłuszczu.
Ale tak czy owak, kuchnie azjatyckie są „lżejsze” od kuchni Amerykańskich czy Europejskich. Jest w nich więcej drobiu i owoców morza, a mniej wieprzowiny czy wołowiny. I jest więcej warzy.