Czy mąka ziemniaczana, żytnia i owsiana ma gluten?
Czy mąka ziemniaczana ma gluten?
Czy mąka żytnia ma gluten?
Czy mąka owsiana ma gluten?
Czy te mąki mają gluten, czy są bezglutenowe? Które z tych mąk można jeść, jeśli nie można jeść glutenu?
3 Odpowiedzi
Mąka ziemniaczana nie ma glutenu.
Mąka żytnia ma gluten, ale jest on słabszy od tego w mące pszennej.
Mąka owsiana nie ma glutenu, ale nie zaleca się jej osobom chorym na celiakię, ponieważ niektórzy chorzy mogą źle reagować na białko, które jest w mące owsianej.
Mąka ziemniaczana nie ma glutenu.
Mąka żytnia ma gluten, ale ma go mniej niż pszenna.
Mąka owsiana nie ma glutenu, chyba, że jest przerabiana w tym samym miejscu, co inne rodzaje mąk (pszenna, żytnia). Wówczas może zawierać śladowe ilości glutenu, które dla osób chorych na celiakię będą już szkodliwe.
Teoretycznie w mące ziemniaczanej ma nie być glutenu, ale może być zanieczyszczona glutenem, gdy może być obrabiana w tym samym miejscu, co mąki z glutenem. Więc jeśli ktoś choruje na celiaklię i nie powinien jeść nawet grama glutenu, wtedy warto szukać produktów, które są oznaczone wyraźnie, jako bezglutenowe.