Czy można mrozić rabarbar?
Czy można mrozić rabarbar? Czy rabarbar może być zamrożony? Czy nie wolno go mrozić? A jeśli wolno mrozić, to jak potem rozmrażać rabarbar?
5 Odpowiedzi
Jak najbardziej można mrozić rabarbar. Ja zazwyczaj kroję go w kostkę, bo łatwiej go w tej sposób przechować, niż w całych łodygach. Po drugie mam już zrobione porcje na określone dania. Polecam do ciast albo do kompotu.
Jeśli robię kompot to wrzucam taki mrożony na wodę. A jeśli ciasto to zostawiam go na trochę, ale też nie do całkowitego rozmrożenia, taki na wpół rozmrożony wrzucam na ciasto i jest ok.
Tak, możliwe jest zamrożenie rabarbaru. Rabarbar można zamrozić w całości, w kawałkach lub jako puree. Podczas mrożenia rabarbaru ważne jest, aby najpierw umyć rabarbar, a następnie usunąć liście. Liście rośliny rabarbaru są trujące i nie należy ich jeść.
Po usunięciu liści rabarbar można pokroić na kawałki lub zrobić puree. Aby zamrozić rabarbar w kawałkach, wystarczy umieścić umyty i pokrojony rabarbar na blasze do pieczenia i umieścić go w zamrażarce.
Po zamrożeniu rabarbaru można go przełożyć do torby lub pojemnika do zamrażania. Aby zamrozić rabarbar w postaci puree, należy ugotować umyty i pokrojony rabarbar do miękkości. Puree z ugotowanego rabarbaru w blenderze lub robocie kuchennym, a następnie umieść je w torbie lub pojemniku do zamrażania. Rabarbar będzie przechowywany w zamrażarce do jednego roku.
Rabarbar może być poddany zamrożeniu. Rabarbar można zamrozić w całości, w plasterkach lub w postaci puree z rabarbaru. Podczas zamrażania rabarbaru ważne jest, aby najpierw umyć rabarbar, a następnie pokroić go w pożądany kształt. Po pokrojeniu rabarbaru można go umieścić na blasze do pieczenia i zamrozić. Po zamrożeniu rabarbar można przenieść do torby lub pojemnika do zamrażania.
Oczywiście, że możliwe jest zamrożenie rabarbaru. W rzeczywistości mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie jego świeżości i smaku długoterminowo. Aby zamrozić rabarbar, najpierw umyj i przytnij łodygi.
Pokrój je na kawałki o długości około 2-5 cm. Rozłóż je na blasze do pieczenia i zamrażaj przez kilka godzin lub do momentu, gdy staną się twarde. Po zamrożeniu, przenieś rabarbar do torby lub pojemnika do zamrażania. Kiedy będziesz gotowy do użycia, po prostu rozmroź odpowiednią ilość i dodaj do swojego przepisu.
Tak, rabarbar można zamrozić, my mrozimy praktycznie co roku.