Jakie przyprawy do ogórków kiszonych? Jak przyprawić ogórki kiszone?
Jakie przyprawy zastosować do ogórków kiszonych? Jak przyprawić ogórki kiszone? Jakie przyprawy użyć do kiszenia ogórków? Pierwszy raz będę robić ogórki kiszone. Będę wdzięczna za wasze porady dotyczące przyprawienia.
4 Odpowiedzi
Nie wiem dokładnie, bo każda babcia ma swoje sposoby, ale na pewno musi się znaleźć czosnek, swieży koper i sól oczywiście, a co tam jeszcze dodasz to już kwestia inwencji.
Sól dodajemy na pewno. A czy oprócz soli jakaś konkretna przyprawa – niekoniecznie, bo może zakłócić. Bardziej dodajemy rzeczy nie będące przyprawami.
Warto dodać też chrzan – korzeń i liść. Liść czerwonej porzeczki, maliny lub dębu, a także czosnek i koper.
jak chcesz pikantne, to jakieś papryczki się dodaje.
Ja do ogórków kiszonych zawsze dodaję tradycyjne składniki: koper włoski z łodygą, świeży chrzan oraz czosnek. Zalewa to woda i sól. Takie ogórki najbardziej mi smakują.
Kiszę ogórki od lat, więc chętnie pomogę!
PODSTAWOWE PRZYPRAWY (must have):
- Koper – kwiatostany (baldachy) – 2-3 na słoik 3L
- Czosnek – 4-6 ząbków na słoik
- Chrzan – kawałek korzenia (ok. 5 cm) + 1-2 liście
- Pieprz ziarnisty – 1 łyżeczka
- Ziele angielskie – 5-6 ziarenek
DODATKOWO (opcjonalnie, ale polecam):
- Liście czarnej porzeczki – 2-3 listki (dodają jędrności)
- Liście chrzanu – 1-2 (też dla jędrności)
- Liście wiśni/czereśni – 2-3 (delikatny smak)
- Gorczyca – pół łyżeczki ziaren
- Chili – kawałek papryczki (jeśli lubisz ostre)
ZALANKA: Na 1L wody – 2 łyżki soli (bez jodu!)
MOJE RADY:
- Ogórki muszą być świeże, twarde, małoziarniste
- Obetnij „dupki” (kwiatowe końce) – tam są enzymy które rozmiękczają
- Ułóż pionowo w słoiku – lepiej się kiszą
- Przykryj liściem chrzanu na wierzchu
- Odstaw na 3-4 dni w temp. pokojowej, potem do piwnicy/lodówki
Po tygodniu można jeść, ale najlepsze są po 2-3 tygodniach!
Powodzenia! Kiszenie to pestka, jak raz zrobisz to już zawsze będziesz 🙂