Czym zastąpić margarynę? Alternatywy dla margaryny
Czym zastąpić margarynę? Jakie są alternatywy dla margaryny? Pytam zarówno o sytuację, gdy chcemy margarynę na kanapkę, jak i w przepisie na ciasto czy w ogóle w diecie.
Znacie jakieś dobre zamienniki margaryny? Co można w określonych sytuacjach użyć zamiast margaryny?
4 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/30500/1658326266-bpthumb.jpg)
Na pewno margarynę można zastąpić masłem. Ponadto na pewno sprawdzić się mogą oleje: rzepakowy, słonecznikowy czy z pestek winogron oraz oliwa z oliwek.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/1bc3ae562f62eba568b3646b9a82217a?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F1bc3ae562f62eba568b3646b9a82217a.jpg&r=g)
Zamiast do margaryny do ciasta można zastosować jedną szklankę oleju.
Ja ostatnio użyłam olej rzepakowy i sprawdził się.
Olej słonecznikowy czy olej z pestek winogron też powinny się nadawać.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/48845/1671904116-bpthumb.jpg)
Najłatwiej będzie masłem albo smalcem. Do tego na kanapkę możesz położyć sobie odribinę głakiego, białego serka, np. typu Bieluch. Do pieczenia, smażenia możesz użyć olejów.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/48098/1671645083-bpthumb.jpg)
Najprościej możesz zastąpić ją masłem. W zasadzie to nawet lepiej zrezygnować z margaryny, bo to jest niezdrowy tłuszcz. Mocno utwardzany, co oznacza, że można od niego zachorować. Kolejną alternatywą jest smalec.