Czy makowiec można mrozić? Czy można trzymać go w lodówce?
Mam dwa pytania dotyczące makowca:
- Czy makowiec można mrozić? Czy mroziliście kiedyś makowiec?
- Czy makowiec można trzymać w lodówce?
5 Odpowiedzi
Makowiec można trzymać w lodówce. W biedronce nawet sprzedawali ostatnio dwa rodzaje makowca – jeden zwykły, drugi z lodówki.
Ciasta można trzymać w lodówce, makowiec też.
Tak, możesz mrozić. Jeśli to duży kawałek ciasta, to pokrój go na mniejsze kawałki.
Makowiec można mrozić, sernik czy tort też.
Wszelkie wypieki bazujące na cieście kruchym, biszkoptowym, drożdżowym czy piaskowym mogą być mrożone.
- Tak, makowiec nadaje się do mrożenia. Wystarczy zawinąć go folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
- Makowiec może stać w chłodnym miejscu nawet kilka dni. Trzeba go przykryć, np. ręcznikiem, żeby zachował świeżość.
Możesz mrozić. Ale możesz też wsadzić do lodówki w jakimś pojemniku i też może stać przez jakieś 5-7 dni.
1. Mrożenie makowca – TAK, można i polecam!
Regularnie mrozę makowiec, szczególnie po świętach:
- Jak mrozić: Pokrój na porcje, zawiń szczelnie w folię aluminiową, potem do woreczka strunowego
- Jak długo: Spokojnie 2-3 miesiące, czasem nawet dłużej
- Rozmrażanie: W lodówce przez noc lub w temp. pokojowej przez kilka godzin
- Po rozmrożeniu można podgrzać chwilę w piekarniku (160°C, 10 min) – będzie jak świeży!
Mój patent: Kroję makowiec od razu na plastry, mrozę po 2-3 na porcję. Potem wyciągam tylko tyle ile potrzeba – super wygodne!
2. Lodówka – TAK, ale…
- W lodówce trzyma się 3-5 dni bez problemu
- Zawiń w folię aluminiową lub włóż do pojemnika
- Uwaga: w lodówce wysycha szybciej niż w temp. pokojowej!
- Przed podaniem wyjmij godzinę wcześniej – smakuje lepiej w pokojowej temp.
Z mojego doświadczenia: Świeży makowiec (1-2 dni) trzymam w temp. pokojowej w pudełku. Starszy do lodówki. Nadmiar od razu do zamrażarki.