W jakich pokarmach lub płynach jest magnez? Gdzie szukać magnezu?
W jakich pokarmach jest magnez w największych ilościach? Jak uzupełnić magnez w organizmie, nie pijąc i nie połykając suplementów diety w postaci magnezu? Jakie owoce, warzywa lub inne typy jedzenia zawierają najwięcej magnezu?
7 Odpowiedzi
Przede wszystkim kakao, a co za tym idzie także czekolada – tylko gorzka z dużą zawartością kakao, dodatkowo migdały i inne orzechy, płatki owsiane, otręby i kasza gryczana – to takie chyba najbardziej znane, a oprócz tego pestki dyni, banany albo groch.
Ja polecam orzechy włoskie albo orzechy pinii, poza magnezem mają też dużo innych wartości odżywczych i dodają energii. Można w ciągu dnia przekąszać albo dodawać do sałatek.
Magnez jest też w dobrej jakości wodzie. Jak pijesz dużo wody codziennie i ograniczasz picie kawy, to nie powinieneś mieć niedoborów magnezu. Ale jak się pija dwie trzy kawy dziennie, to wtedy może być problem.
No właśnie – woda jest doskonałym źródłem magnezu. Tylko taka źródlana. Jest w sklepie kilka rodzajó wód. Szczególnie te sprzedawane w szklanych butelkach. Jak będziesz pić dużo wody, to wszystkie inne wartości się będą lepiej przyswajały.
Magnez znajduje się w wielu pokarmach i płynach, w tym w zielonych warzywach liściastych, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach i pełnych ziarnach. Dodatkowo wiele owoców i warzyw zawiera magnez, a także niektóre produkty mleczne i woda. Magnez można również znaleźć w suplementach i niektórych lekach.
Magnez znajduje się w wielu pokarmach i płynach, w tym w zielonych warzywach liściastych, orzechach i nasionach, roślinach strączkowych, pełnych ziarnach i produktach mlecznych. Można go również znaleźć w niektórych wzbogaconych pokarmach i suplementach.
Aby uzyskać wystarczającą ilość magnezu, należy spożywać co najmniej cztery porcje pokarmów bogatych w magnez dziennie. Dobre źródła magnezu obejmują:
-szpinak
-jarmuż
-jarmuż
-boćwina szwajcarska
-rzepa
-mustardę
-sałata rzymska
-mniszek lekarski
-rukiew wodna
-arugula
-nasiona czai
-nasiona lnu
-nasiona konopi
-nasiona dyni
-nasiona sezamu
-nasiona słonecznika
-czarna fasola
-fasola nerkowata
-fasola lima
-fasola szara
-fasola pinto
-ziarna soi
-quinoa
-otręby pszenne
-zarodki pszenne
-owies
-żyto
-jęczmień
-migdały
-orzechy nerkowca
-orzechy laskowe
-orzechy makadamia
-orzechy ziemne
-pecany
-orzechy włoskie
-jogurt
-kremowe mleko
-pełne mleko
-ser cheddar
-ser kozi
-mleko sojowe
-banany
-pomarańcze
-truskawki
-grejpfrut
-maliny
-woda
Miałam niedobór magnezu (skurcze mięśni, zmęczenie), więc dietę wzbogaconą w magnez znam doskonale!
TOP ŹRÓDŁA MAGNEZU:
ORZECHY I NASIONA (najlepsze!):
- Migdały – garść dziennie robi robotę
- Nerkowce, orzechy brazylijskie
- Nasiona dyni – moje ulubione, daje do sałatek
- Nasiona słonecznika
- Siemię lniane – 2 łyżki dziennie
KASZE I PEŁNE ZIARNA:
- Kasza gryczana
- Płatki owsiane
- Brązowy ryż
- Pełnoziarnisty chleb
- Komosa ryżowa (quinoa)
WARZYWA:
- Szpinak – gotowany ma najwięcej
- Jarmuż
- Brokuły
- Awokado
ROŚLINY STRĄCZKOWE:
- Fasola (biała, czarna)
- Soczewica
- Ciecierzyca
- Groch
INNE:
- Gorzka czekolada (min. 70% kakao) – moja ulubiona „suplementacja” 🙂
- Banany
- Ryby (makrela, łosoś)
MOJE MENU NA MAGNEZ:
- Śniadanie: owsianka z migdałami i bananem
- Obiad: kasza gryczana ze szpinakiem
- Kolacja: awokado z pełnoziarnistym chlebem
- Przekąska: gorzka czekolada
Po 2-3 tygodniach takiej diety skurcze mi przeszły! Magnez z jedzenia wchłania się lepiej niż z suplementów.