Puszyste ciasto bananowe – przepisy
Znacie jakieś przepisy na puszyste ciasto bananowe? Robiliście kiedyś puszyste ciasto bananowe? Im prostszy przepis, tym lepiej 🙂
2 Odpowiedzi
Ja mam świetny przepis na ciasto bananowe:)
Składniki suche:
1,5 kubka mąki
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
Składniki mokre:
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka albo soku pomarańczowego
1 jajko
2 banany
Składniki mokre mieszasz z mokrymi, suche z suchymi. Do takiej masy możesz jeszcze dodać szczyptę cynamonu i łyżkę kakao. Przekładasz do foremki i pieczesz ok 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 🙂
Ja korzystam z tego przepisu. Ja mówię na to chlebek bananowy bo piekę w keksówce. Pozostaje świeży i mięciutki nawet na kolejny dzień.
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 2 jajka (rozkłócone)
- 2/3 szklanki cukru
- 3 duże, bardzo dojrzałe banany
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być cukier wanilinowy)
Sposób przygotowania:
Do miski wkładam miękkie masło, dodaje cukier i ucieram, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodaje rozkłócone jajka i wanilię. Na koniec rozgniecione banany.
W drugiej misce mieszam mąkę, sodę, proszek do pieczenia.
Mieszając drewnianą łyżką dodaje mąkę do płynnych składników. Gdy dodam całą mąkę to mieszam tylko do połączenia składników i do piekarnika na 175 stopni i 45 minut. Pychotka, naprawdę polecam.