Jak zagęścić sos serkiem mascarpone?
Jak zagęścić sos serkiem mascarpone? Słyszałam gdzieś, że serkiem mascarpone można zagęścić sos. Jak to się robi? Jaki jest na to najlepszy sposób?
3 Odpowiedzi
Jasne, to jest świetny sposób na zagęszczenie sosu, a jak wzbogaca smak, no obłęd 😀
Ja odlewam do garnuszka trochę sosu, dodaję do tego serek, mieszam najlepiej taką trzepaczką jak do jajek i dodaję do reszty sosu, doprowadzam do wrzenia. Mniam 😛
Tak jak napisano powyżej – najlepiej trochę odlać, wymieszać i potem dolać do całości. Jest to najskuteczniejsza metoda.
Nigdy nie dodawajcie serka mascarpone bezpośrednio do całego sos. Rozwarstwi Wam się i zważy. Róbcie tak, jak zostało to opisane w pierwszej odpowiedzi. Tylko wtedy zagęszczanie sosu serkiem mascarpone uda Wam się.
Nawet mi nigdy nie przyszło do głowy, aby użyć mascarpone. Czas wypróbować 🙂