Gdzie świnia ma bekon? Gdzie jest bekon u świni?
Gdzie świnia ma bekon? Gdzie jest bekon u świni? Która część ciała świni to bekon? Czy jest to gdzieś na grzbiecie, czy przy nogach?
5 Odpowiedzi
Na pytanie, gdzie świnia ma bekon, była już odpowiedź udzielona w tym wątku:
Ja od niedawna zrezygnowałem w diecie w sporej części z mięsa. Jadłem praktycznie codziennie mięso z jakimś posiłkiem, teraz jem raz na 3-4 dni. Przeszły mi wszelkie dolegliwości pokarmowe. Mam siedzącą pracę i objadanie się mięsem nie sprzyja.
Gdzieś na grzbiecie jest ten bekon, ale gdzie dokładnie to nie odpowiem Ci na to pytanie.
Bekon nie jest na grzbiecie, jest na brzuchu. W tym wątku, do którego jest link w pierwszej odpowiedzi, jest rysunek dobrze to przedstawiający.
Bekon, nazywany też powszechnie jako boczek, pochodzi z tłustej warstwy mięsa znajdującej się pod skórą świni, najczęściej z boków zwierzęcia oraz z brzucha. Bekon zazwyczaj jest solony i wędzony, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat. Może też być gotowany.
W procesie przygotowywania, boczki są najpierw solone, a następnie wędzone i dojrzewają, zanim zostaną pokrojone w charakterystyczne cienkie plasterki. W różnych regionach świata bekon może być robiony z różnych części świni i na różne sposoby, ale podstawowy proces pozostaje podobny.