W jaki sposób usuwa się laktozę z mleka?
W jaki sposób usuwa się laktozę z mleka? W jaki sposób laktoza jest usuwana z mleka? Czy to jest jakiś chemiczny sposób? Czy mleko bez laktozy jest zdrowe? Czy szkodliwe? Czy w mleku bez laktozy są jakieś substancje chemiczne, których nie ma w normalnym mleku?
4 Odpowiedzi
Zazwyczaj laktozę z mleka (i innych produktów mlecznych) usuwa się poprzez enzymatyczną hydrolizę laktozy; w wyniku tego procesu w składzie nie znajdziemy dwucukru laktozy, a za to cząsteczkę glukozy i galaktozy.
Laktoza w organizmie człowieka rozkłada się na glukozę i galaktozę i w mleku bez laktozy wlaśnie laktoza już jest na to rozbita. Dlatego to mleko ma taki słodkawy posmak.
Z tym nietrawieniem laktozy to jest tak, że w Polsce około 85% trawi laktozę bardzo dobrze przez całe życie, pozostały odsetek w późniejszym wieku trawi trochę słabiej. Bardzo mały odsetek nie trawi wcale.
W Azji jest trochę inny genotyp u ludzi i tam po 5 roku życia Azjaci zatracają możliwość trawienia laktozy.
Niektórzy pseudo dietetycy uczący się swojego fachu na YouTube zaczęli w Europie i Ameryce rozprzestrzeniać pogląd, iż laktoza jest niezdrowa (tak samo o glutenie, co nie jest prawdą) i ludzie, którzy bez problemu trawią laktozę, kupują produkty bez laktozy. Przez co właśnie mogą zatracić możliwość trawienia laktozy po czasie.
Przyczyną problemów gastrycznych ludzi w Europie i Ameryce jest nadmierna ilość mięsa w diecie.
Nie musicie mi w to wierzyć – spróbujcie sami. Zrezygnujcie z mięsa na miesiąc. Po 1-2 tygodniach już będzie widać różnicę.
Nie potrzeba rezygnować całkowicie, można stopniowo rozłożyć ten proces w czasie.
Mnie pomogło.
Są trzy sposoby usuwania laktozy z mleka:
- Dodaje się enzym o nazwie laktaza (jest on też w tabletkach lactocontrol) do mleka. Enzym ten wstępnie trawi cukier (laktozę) w mleku do postaci glukozy i galaktozy. Powstałe mleko nadal zawiera enzym w sobie, więc aby go usunąć, ono poddawane ultrapasteryzacji w celu dezaktywacji enzymu i dzięki temu mleko może być przechowywane dłużej
- Różne techniki ultrafiltracji, np. frakcjonowanie błon – w tych technikach mechanicznie oddziela się laktozę od mleka. Te metody całkowicie usuwają cukier, w ten sposób naturalny smak mleka jest lepiej zachowany.
- Przepuszczenie mleka przez laktazę związaną z jakimś nośnikiem. Dzięki temu mleko nie zawiera już laktozy, tylko glukozę i galaktozę, dodatkowo nie ma w sobie też laktazy.