Jak ugotować jajka na twardo?
Jak ugotować jajka na twardo, aby nie były za miękkie, ale też aby nie przegotować?
7 Odpowiedzi
wkładasz do zimnej wody by nie popękały, solisz by dobrze schodziła skorupka, i gotujesz od momentu zagotowania się wody ok. 10 min
Ja nastawiam w zimnej wodzie, gdy woda zacznie się gotować to wystarczy około 5 minut nawet i jajko już będzie na twardo. Później wylewam gorącą wodę i zalewam jajka na chwilę zimną wodą, właśnie, żeby skorupka dobrze schodziła i żeby na żółtku nie utworzyła się taka zielona otoczka 🙂
Jajka wrzucamy do zimnej wody, czyli po prostu wstawiamy je razem z wodą i od momentu rozpoczęcia gotowania około 8-9 minut w zależności od wielkości jajek. Mnie zawsze się sprawdza. Po ugotowaniu zalej od razu jajka zimną wodą. Możesz też trochę osolić wodę, wtedy lepiej skorupka odchodzi.
Ja jajka na twardo gotuję tak samo jak ciasto z makiem opisał/a. Zawsze wychodzą. Osolenie wody jest genialnym pomysłem – jajka zdecydowanie lepiej się obiera.
Ja robię dokładnie tak samo, jak w pierwszej odpowiedzi. Czasami skracam ten czas o jakieś 2 minuty, jeżeli jajka są wyjątkowo małe. Mniejsze jajka nie potrzebują tyle samo czasu co większe.
Gdy zaczną się gotować, gotuję 7 minut. Zawsze są idealnie ugotowane. Gotować trzeba na w miarę dobrym ogniu, aby się woda lekko gotowała cały czas. Ale żeby też jajka za bardzo nie podskakiwały.
Wsadzam jajka do garnka z zimną wodą. Odpalam płytę indukcyjną na najwyższej mocy (ale nie boost), aby się woda zagotowała. Gdy się zagotuje, to zmniejszam do 6 lub 7 i gotuję około 6 minut mniejsze jajka (ze sklepu) i około 7-8 minut, gdy jajka są duże od mojej babci.