Czy na zmywak potrzebna jest książeczka sanepidowska?
Czy na zmywak potrzebna jest książeczka sanepidowska? Czy jeśli ktoś pracuje na zmywaku w kuchni, musi posiadać książeczkę sanepidowską? Czy nie ma takiego wymogu? Czy trzeba mieć książeczkę sanitarno-epidemiologiczną?
5 Odpowiedzi
Tak. Czegokolwiek nie robisz w gastronomii, musisz mieć książeczkę sanepidowską.
Tak, praca na zmywaku tego wymaga. I każda inna praca, w której można komuś przekazać chorobę zakaźną. Trzeba mieć orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Niemal wszystkie stanowiska w dziedzinach gastronomii, handlu czy turystyki wymagają tego.
Tak, trzeba mieć. Nawet w ogłoszeniach o prace o tym piszą. Nie zatrudnią Cię bez badań sanepidowskich.
Tak – na zmywak, do kelnerowania, jako kucharz, pomoc kuchenna – wszyscy muszą mieć książeczkę.
Oczywiście, że tak. Jeśli tylko pracujesz w miejscu, gdzie jest żywność, to potrzebujesz taką książeczkę. Jednak nie należy wpadać w panikę, ponieważ jej wyrobienia jest bardzo proste i szybkie. Jak już raz ją zrobisz to obowiązuje całe życie.
To akurat nie prawda, nest ważna na tyle ile lekarz podpisze. 2-3 lata zazwyczaj, bo w kazdym momencie możesz tę salmonelle/shigelle złapać więc na całe życie nie miałoby sensu