Ile czasu można przechowywać mąkę?
Ile czasu można przechowywać mąkę? Jak długo można trzymać mąkę? Czy mąka może się przeterminować? Po jakim czasie mąka się psuje? I po czym rozpoznać zepsutą mąkę?
3 Odpowiedzi
Mąka może nadawać się do spożycia nawet, jeśli jej termin ważności już minął. Mówi się jednak, że biała mąka, mąka ze skrobi oraz mąka z tapioki mogą być przechowywane przez rok w temperaturze pokojowej albo przez dwa lata w lodówce lub zamrażarce.
Aby ocenić, czy mąka nadaje się jeszcze do spożycia, należy sprawdzić jej zapach; w przypadku zepsutej mąki może on być stęchły lub prawie kwaśny.
Robiliśmy porządki w domu babci po mojej babci. Około półtora roku po jej śmierci. Zachowała się tam jeszcze otwarta mąka, musiała być otwarta około 2 lata. Do niczego się już nie nadawała ta mąka.
Czas przechowywania mąki zależy od jej rodzaju. Mąkę pszenną uniwersalną, samorosnącą i jakąkolwiek białą przechowywaną w temperaturze pokojowej można trzymać do 3 miesięcy. Natomiast mąkę pełnoziarnistą, ryżową, kukurydzianą, gryczaną oraz orkiszową można przechowywać do 6 miesięcy w temperaturze poniżej 15 stopni C.
Mąka z orkiszu, żyta i innych zbóż może być przechowywana dłużej, do 12 miesięcy, ale tylko wtedy, gdy jest przechowywana w suchym, szczelnym pojemniku, z dala od wilgoci i światła.